80 години Паметник на свободата на връх Шипка - юбилейна фотодокументална изложба - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
02
80 години Паметник на свободата на връх Шипка - юбилейна фотодокументална изложба
ДАТА: Oт 02 Септември 2014 до 11 Септември 2014 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара

Националният военноисторически музей и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ представят съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“. Тя ще бъде официално открита от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов на 2 септември 2014 г. от 17:30 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата.


Изложбата е посветена на годишнината на монумента и представя уникални експонати, автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история.


Посетителите ще могат да се пренесат в деня на неговото откриване и освещаване – 29 август 1934 г., с помощта на артефакти, напомнящи за този забележителен момент. Сред тях са и ключът, с който Цар Борис III отключва паметника, и също и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат показани и оригиналните чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев.


Атмосферата и обществените вълнения около паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, ще бъдат допълнени от емоциите, съхранени в Златната книга за впечатления на Паметника на свободата. Пощенски марки и значки, издадени и изработени по случай освещаването на паметника на връх Свети Никола, допълват усещането за значимост на този ден.


Идеята за паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската освободителна война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването ѝ се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, на Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно величественият монумент е факт.


Посетителите ще могат да разглеждат изложбата в галерия „Средец” на Министерството на културата от 02. 09. 2014 г. до 11. 09. 2014 г.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин