Балчик
Какво трябва да видите и направите в Балчик

Плажовете на Балчик са малки, но предлагат обичайните удобства от чадъри и шезлонги. Централният плаж е в близост до пристанището на града и тук можете да наемете водни колела или да покарате джет. Плажът “Нов плаж“ освен чадъри и шезлонги, предлага басейн и водна пързалка, а плаж „Двореца” е разположен точно под комплекс „Двореца” и разкрива гледка към него. Ако предпочитате голям плаж, по крайбрежната алея можете бързо да стигнете до Албена

Цветни алеи, розариум, водопади, малки езера и всичко това с невероятна гледка към морския бряг. Истински рай! В Ботаническата градина в Балчик ще видите растителни видове, които не се срещат другаде. Много интересни са огромните кактуси, които се извисяват над човешкия ръст. Оградени са, защото са много бодливи. Градината е в пределите на комплекс Двореца. 

Допълнителна информация ще намерите тук.

Разходете се из лабиринтите от каменни стълбища, великолепна растителност и чуден водопад в Двореца в Балчик. Още когато за първи път стъпва на този бряг, румънската кралица Мария решава, че ще си има резиденция тук. Качите ли се на терасата на двореца, погледнете наляво от морския бряг, горе на висок хълм ще забележите метални букви, изписващи името на града. Балчик не е Холивуд, но е много по-красив, романтичен и истински! Сред прекрасните градини ще видите декоративна джамия, трансилвански кладенец, византийски православен параклис, глинени делви, както и мраморен трон, разположен на една от пътеките под слънцето. В двореца са заснети много филми, както и видеоклипове на български изпълнители.

Допълнителна информация за двореца ще намерите тук.

Подарете си незабравима разходка покрай яхтеното пристанище. Ще видите красивите яхти, двореца, малките къщички, разположени по хълма, а ако изберете и да се насладите на залеза, преживяването ще бъде незабравимо. Яхтеното пристанище се намира в близост до централното пристанище. По алеята има малки заведения, където можете да седнете на порция риба и студена бира. Няма да съжалявате!

Зона Тузлата е известна с лечебната си кал. Намира се на 4 км от Балчик и е важен балнеолечебен курортен център. Така че ако имате оплаквания, свързани с костите или дихателните пътища, можете да се възползвате от няколко процедури с кал. Калта се взема от езерото Тузла и е тъмнокафява или черна на цвят, с мирис на сяра.

Експозицията на Историческия музей представя историята на града още от възникването му през VI век пр. Хр. Сред експонатите има предмети от стъкло и керамика, архитектурни детайли, колекции от монети. В музея са изложени и снимки и документи, представящи стопанския и политически живот на Балчик след Освобождението. Намира се в близост до Етнографския музей. 

Допълнителна информация за работно време и билети ще намерите тук

Храмът на Великата богиня-майка Кибела е построен през III в. пр. Хр. Той е уникален не само за България, но и за Балканите. Археолозите смятат, че е най-добре запазеният храм в света. Бил е действащ в продължение на 700 години. Намирал се е в античния град Дионисополис, който е бил на територията на днешния Балчик.

Етнографският музей в Балчик се помещава в красива къща на два етажа, строена през 60-те години на XIX век. Музеят съхранява ценни предмети, накити и облекла, характерни за местните жители. Тук ще видите напръстници, ножици, ютии, аршини, чекръци, предачки, хурки и рядко срещан хоризонтален стан - все неща, чието предназначение е неизвестно на децата ви. Изложени са менци, тави, тенджери, както и различни прибори за хранене.

Допълнителна информация за музея ще откриете тук.

Почувствайте духа на времето с разходка в Татарска махала. Насладете се на дълга разходка по живописните калдъръмени улички, заобиколени от запазени старинни кирпичени къщи.