Силистра
Какво трябва да видите и направите в Силистра

Римската гробница датира от IV век, когато Силистра е била римска крепост с името Дуросторум. Гробницата е сводеста, еднокамерна и изградена от камък. Стените й са украсени с нарисувани животински, човешки и геометрични фигури, ловни сцени, господарската семейна двойка и техните слуги. Предполага се, че са направени от египетски или сирийски художник.

Крепостта Меджиди Табия има шестоъгълна форма и височина 8 м. Построена е в средата на XIX век и е била част от укрепителната система на града по време на Кримската и Руско-турската война. Името й е свързано със султан Абдул Меджит, който я е посетил.

Куршумлу джамия е построена в първите десетилетия на XVI век. Джамията получава името си от покривните оловни елементи на своя купол. Отвътре стените й са богато украсени с цветни камъни и стенописи, за които са характерни флорални мотиви. Подът й е покрит с килими. Намира се в централната част на града.

По време на посещението си в България през 2001 г. папа Йоан Павел II дарява мощите на Свети Дасий Доростолски – запазени кости от дясното му рамо. Днес те са положени в мраморен саркофаг, който се съхранява в църквата "Св. апостоли Петър и Павел". Това са единствените открити досега автентични мощи на светец-мъченик от раннохристиянски времена, чието име се знае. Църквата е построена от майстори на Дряновската архитектурна школа, а стенописите й са дело на известния български художник професор Кожухаров.

Арменската църква "Сурп Аствадзадзин" е най-старата арменска църква в България и името й в превод означава "Света Богородица". Според надпис върху камък, открит вкопан в пода на църквата, тя датира от 1620 г. Този камък е изложен в една от стаите към църквата. Стените й са изрисувани с картини и икони. Дори куполът е изрисуван със стенописи, което е рядко срещано в арменските църкви. 

Етнографският музей се помещава в сградата на бившата турска полиция от средата на XIX век. Експозициите са разположени в 10 стаи. Ще видите артефакти от бита и културата на хората от Добруджанския край и Силистра от средата на ХIХ век до началото на ХХ век: автентични носии, домакински съдове и прибори, накити и аксесоари. Допълнителна информация за музея можете да намерите тук.

Археологическият музей се помещава в сградата, в която някога е бил клонът на Румънската национална банка в града. Експозициите включват предмети от праисторическата, античната и средновековната епоха. Тук ще видите най-големият римски каменен слънчев часовник, откриван досега по българските земи, златен пръстен от III век, колона с името на хан Омуртаг, печати на български и византийски владетели и още много други интересни артефакти. Работно време: 9-17 часа, почивни дни - неделя и понеделник. Вход: 2 лева. Още за музея ще научите тук.  

Художествената галерия се помещава в сградата на бивше педагогическо училище от 1890 г. с много красива архитектура. В галерията са изложени над 1500 произведения на изкуството, сред които живопис, графики, скулптури на български художници като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Златю Бояджиев и други. Галерията е разположена в центъра на града. 

Римската градска вила датира от II-IV век като през ІІ-ІІІ век е била обитавана от заможна аристократична фамилия, а в края на ІІІ или в средата на ІV век вилата, както и градът Дуросторум, са били разрушени и опожарени от готите. Към края на IV век градът е възстановен и върху руините на вилата е издигната внушителна обществена сграда с размери 17 на 20 м. Днес от вилата можете да видите само основите.

Когато дойдете в резервата Сребърна, ще се почувствате все едно сте попаднали в някоя от картинките от учебника по биология, Тук се срещат тръстика, водни лилии, блатно кокиче, папур. Птичият свят е изключително богат с редки и ценни представители: водоплаващи птици, къдроглав пеликан, диви гъски, блестящи ибиси, лопатари, чапли, диви патици и други. Резерватът обхваща езерото Сребърна и територията край него, където живеят и видра, езерен рак, обикновена костенурка, воден плъх.

Дунавският парк в Силистра е първият обществен и дунавски парк в страната. Едно прекрасно място за почивка, пикник или спорт сред природата с чудесна гледка към река Дунав. Тук съжителстват много широколистни и иглолистни видове. На някои от тях ще забележите табелки, което означава, че са уникални по рода си и са защитени. Още за парка вижте тук.   

На около 10 км югоизточно от Силистра, край село Стрелково, се намира тракийски скален култов комплекс от VІ в. пр. Хр – ІІІ в. сл. Хр., който включва четири скални светилища. Централното, наречено Баджалията, е оформено в голяма пещера, до която се стига по изсечен в скалата тунел. Под голямата олтарна ниша ще видите площадка, на която са се извършвали култовите обреди. В подножието на храма е открито голямо количество тракийска и антична керамика и сребърни монети. Смята се, че находките са свързани с култа към тракийския бог Залмоксис. На място има информационни табели. Повече информация за култовия комплекс ще намерите тук.

В търговския център „Сентръл парк” точно до входа на Дунавския парк можете да намерите всякакви магазини: за дрехи, обувки, аксесоари, домашни потреби и хранителни магазини, както и да отдъхнете в някое от заведенията вътре.  

В много от хотелите в Силистра има барове и клубове, където можете да се вихрите до зори, а бирариите, коктейл баровете, ресторантите или механите са добро начало на вечерта.