Антистатик - фестивал за съвременен танц и пърформънс 2015 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
15
Антистатик - фестивал за съвременен танц и пърформънс
ДАТА: Oт 15 Май 2015 до 21 Май 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Антистатик - фестивал за съвременен танц и пърформънс

8 Антистатик - международен фестивал за съвременен танц и пърформанс - София, 15-21 май 2015 г.


Осмото му издание ще пита „Говорите ли танц”? А с това и – за какво „говори” танцът? Ще гостуват световни имена на съвременния танц.


„Танцова вечер на Мери Вигман” на Фабиан Барба (Еквадор/Белгия)– номиниран за Европейската награда за хореография, „Какво е сега” ( Канада/ Германия)  на Лаури Янг, съосновател на компанията на Саша Валц, „Силке Грабинер като обект на експеримент” - един сериен пърформанс, „В танца” – танцов пърформанс с участието на публиката на новаторите Катрин Дойферт и Томас Плишке и още смели, независими и актуални събития от европейската сцена ще гостуват само в рамките на „Антистатик” 2015.


Тази година Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антиста-тик” ще се открие със забележителния спектакъл „Танцова вечер на Мери Вигман”, в петък, 15 май, от 19 часа на голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев”. Кон-цепцията и изпълнението са  на Фабиан Барба. Роден в Еквадор през 1982г., днес той е едно от водещите имена в европейския танц. Фабиан Барба учи в престижното танцово училище P.A.R.T.S. в Брюксел, където става съосновател на артистичния колектив “Busy Rocks”.


С първото си соло “Танцова вечер на Мери Вигман” той постига пробив на международната сцена, а спектакълът печели втора и трета Европейска награда за съвременна хореография Prix Jardin d’Europe 2010.   Хореографията, духът и атмосферата в солата на Мери Вигман, пионер на промяната от класически балет към модерен танц, са основата на интерпретацията на Фабиан Барба. Софийската публика ще може да я гледа единствено на откриването на „Антистатик”.


С въпрос към същността на настоящия момент се обръща още едно интересно име за световната танцова сцена – Лаури Янг, танцов артист от Канада. През 1996 г. тя се премества в Берлин и става съосновател  на прочутата танцова компания на наричаната “втората Пина Бауш” - Саша Валц „Sasha Waltz and Guests”. Лаури Янг създава и авторски работи, наблюдаващи живота на тялото на сцената. Работата й включва още пърформанс-инсталации и пърформанси спрямо мястото, сътрудничи си с видео артисти и филмови режисьори.


Представлението „Какво е сега?”  е ярък пример за минималистичен спектакъл, основан на присъствието на танцьор, музикант, барабани и осветление, който задава фундаменталния въпрос за съществуването във времето. „Какво е сега” ще има своето единствено представяне на 21 май, четвъртък, в Университетския театър на НБУ, като организаторите осигуряват транспорт до и от театъра.


В галерийното пространство на Credo Bonum на 17 май от 19 часа ще се представи един перформативен експеримент, в който по нов начин е включена и публиката. „В танца” зрителите са поканени да се качат на сцената. Всеки ще получи предложения за движенчески задачи и действия, а развитието на хореографията изцяло зависи от самите тях. Театралните новатори Катрин Дойферт и Томас Плишке са сред най-утвърдените артисти в сферата на съвременния танц и пърформанс в Германия.


От 2001 г. те работят под името „artistwin” (артисти-близнаци), а в работата си се стремят да създадат жива връзка между сценичната реалност и колективния опит на публиката. Още един ключов мотив на „В танца”  - съвременният прочит на балета, променил завинаги историята на танца – „Пролетно тайнство”.  Ден преди „ В танца” Катрин Дойферт ще изнесе лекция-уъркшоп като въведение в практиката си -  „АРАХНОФИЛИЯ - КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ЖЕНАТА АРТИСТ?” между 16 и 18 часа в галерия Credo Bonum, като част от образователната платформа „Без дистанция” на „Антистатик”. 


„Силке Грабингер като обект на експеримент”  - сериен проект на една от новите звезди на автстрийската танцова сцена Силке Грабингер, танцьор, хореограф и експе-риментатор. Тя е бивша брейк данс танцьорка и изпълнителка в Цирк дьо Солей.  В този сериен проект Силке Грабинер пита какви представи се приписват на личността й, с какви теми и въпроси я свързват други хореографи и какво може да направи тя с тях.


За целта на своя проект тя кани международно известни хореографи да създадат по 10-минутно соло за нея.  „Силке Грабинер като обект на експеримент” ще бъде представен само на 18 май, 19:30 ч., Нов театър – НДК.
Специален уъркшоп със самата Силке Грабинер, отново в платформата „Без дистанция” ще се състои на 17 май, 11:00 ч., Derida Dance Center, който е и негов организаторите. Продукцията  е част от най-голямата европейска танцова платформа “Aerowaves”,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и оперирана за България от Derida Dance Center.


Акцент в международната програма ще бъде и немската продукция с международно и българско участие.„Поредица за бъдещето // танц от 2043 / танц от 2044” е представление в две действия, които се занимават с въпроса как би изглеждал съвременният танц след 30 години и как ли ще се танцува тогава. Българският артист Вили Прагер и хърватката Соня Предраг са изпълнителите, които ще можем да гледаме само на 19 май от 19.30 часа в Университетския театър „Алма Матер”.


Ден преди официалното откриване на „Антистатик” на 14 май, от 21.00 часа със свободен вход в Университетския театър „Алма Матер” ще бъде представен един необичаен коментар през танц и пърфоманс на актуалната културно-политическа ситуация – „На бягащата пътека”. А заедно с това и ролята на публичното говорене за статуса и мястото на съвременния артист. Хибридното изпълнение на сръбския артист Игор Коруга, между танц, говор и видео ще бъде и част от артистичната програма на международната застъпническа среща „Адвокати на танца”, която се провежда за първи път в София.


8-ми Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” се осъществява в партньорство с Гьоте-институт в България. Част е от Календара на кул-турните събития на Столична община за 2015 г. Реализира се с подкрепата на Мини-стерството на културата, на Австрийското посолство, на Почетното консулство на Еква-дор в България, на Derida Dance Center и др.


Следете подробна информация за събитието и програмата му тук.



Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин