Аполония - празници на изкуствата 2014 - Созопол, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
28
Аполония - празници на изкуствата
ДАТА: Oт 28 Август 2014 до 06 Септември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Аполония - празници на изкуствата
Източник: apollonia

Фондацията за изкуство Аполония  е създадена през 1991 г. като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име. Фондацията е основният организатор на най-големия български фестивал Празници на изкуствата Аполония, както и на Пролетния музикален фестивал, който се провежда в София.


През 1984 г. в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата. Хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти  и архитекти, се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера. За десет дни на петте фестивални сцени могат да бъдат видяни над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.


Премиера на "Антигона" ще открие театралната Аполония 2014. Фондация Аполония ще бъде продуцент на спектакъла Антигона от Жан Ануи, чиято премиера ще се състои на 29 и 30 август 2014 в Созопол и ще сложи началото на театралната програма от юбилейните Празници на изкуствата.


Театър София е партньор на Аполония в осъществяването на тази идея. Постановката ще бъде на режисьора с дръзко и нестандартно мислене Иван Добчев. На 10 и 11 март в театъра бе проведен кастинг с нелеката задача да бъде избрана изпълнителка на главната роля. Шестдесет талантливи актриси се състезаваха, за да станат новата Антигона на българска сцена, спечели младата Каталин Старейшинска.Аполония не за пръв път стои зад създаването на театрален спектакъл.


През 1988 фондацията е продуцент на култовата постановка на Леон Даниел В очакване на Годо, чиято премиера е в Созопол на 1 септември. Пиесата се играе повече от 10 години. През 1989 Аполония съвместно със Смолянския драматичен театър поставя Театрален дует, спектакъл на Юлия Огнянова по текстове на Николай Ердман и Владимир Маяковски.


Съвременен е този спектакъл, който по някакъв начин провокира мисленето и манталитета, подлага ги на ревизии. Понякога дори дразни, може да стои скандално, осмелява се да бъде провокация, а не да угажда на вкуса.


Цялата програма на Аполония - празници на изкуствата 2014 г. можете да видите тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин