Арт Старт - изложба на галерия Credo Bonum и Гьоте-институт - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
12
Арт Старт - изложба на галерия Credo Bonum и Гьоте-институт
ДАТА: Oт 12 Януари 2017 до 10 Февруари 2017 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Арт Старт - изложба на галерия Credo Bonum и Гьоте-институт

Арт Старт: Млади художници, които да следим през 2017-та


Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт представят съвместния изложбен проект „Арт старт“ с млади съвременни художници от България на възраст под 30 години. Изложбата в Credo Bonum ще се открие на 12-ти януари, четвъртък, от 18:30 часа, а тази в Гьоте-институт – ден по-късно на 13-ти януари, петък, също от 18:30 часа. Единадесетте съвременни автори работят в различни области – живопис, рисунка, скулптура, видео, фотография и арт книги.


Основна цел на проекта е да предостави пространство за изява на най-младите художници, които понякога трудно успяват да достигнат до сцената за съвременно изкуство, а нерядко и се отказват и се пренасочват към други области като дизайн, илюстрация или реклама. „Арт старт“ набелязва интересни имена, както и важни тенденции в изкуството в България – например заниманието с книги и фензинове, както актуалното във фотографията, живописта и скулптурата.

Куратори на изложбата са Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, които в избора си търсят новото и непознатото на сцената за изкуство, различни гледни точки и актуални позиции. 


Сред избраните автори са живописците Радоил Серафимов и Радослав Нинов, фотографите Любомир Игнатов, Марица Колчева и Гергана Петрова, автори, които в работата си съчетават живопис, рисунка, инсталация и илюстрация: Радостин Седевчев, Боряна Петкова, Севда Семер, Мария Налбантова и Мартина Вачева, както и скулптора Мартиан Табаков.


Ето и как коментират изложбата самите куратори:


Началото на годината е най-добрият момент за нови прогнози, очаквания и надежди. Особено за съвременното изкуство, което е толкова разнообразно, разнопосочно и пренаселено от автори, позиции, проблеми, поджанрове, медии и форми, че понякога публиката, била тя широката или професионална, има нужда от ориентири за това какво е новото, което си заслужава да бъде наблюдавано. Още по-голяма е нуждата от навигация, когато става дума за млади автори, които дори и в малката българска сцена трудно успяват да излязат наяве. Точно сега, точно днес има цяло едно ново поколение от художници, които утре може би ще се превърнат в големи имена или завинаги ще престанат да работят. Какво ще се случи, зависи и от нас, които даваме знак, че ги виждаме и подкрепяме.


„Арт старт“ започна като търсене на млади и неизвестни художници, под и около 30 години, търсене на „свежа кръв“ и малко въздух в прекалено предвидимата сцена за съвременно изкуство в страната.


„Арт Старт” не претендира за обзор или за пълнота в избора, нито пък има амбициите да определя кои автори са по- и най-. В изложбата показваме онези автори, които веднага предизвикаха интереса ни с работи, които събудиха професионалната ни интуиция, оставяйки ни в очакване какво ще последва.

Галерия Credo Bonum
ул. „Славянска“ 2, София
12 януари – 5 февруари 2017
Откриване: 12 януари, 18:30 ч.
Мартина Вачева, Любомир Игнатов, Мария Налбантова, Радостин Седевчев, Радоил Серафимов, Мартиан Табаков


Гьоте-институт
ул. „Будапеща“ 1, София
13 януари – 10 февруари 2017
Откриване: 13 януари, 18:30 ч.
Марица Колчева, Радослав Нинов, Боряна Петкова, Гергана Петрова, Севда Семер
Куратори: Весела Ножарова, Даниела Радева, Стефка Цанева

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин