Арт фестивал „6Fest“ събира улични артисти от страната и чужбина - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
19
Арт фестивал „6Fest“ събира улични артисти от страната и чужбина
ДАТА: Oт 19 Май 2017 до 21 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Арт фестивал „6Fest“ събира улични артисти от страната и чужбина

Нов арт фестивал „6Fest“ събира улични артисти от страната и чужбина през май в Габрово


Международен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ – Габрово, 19-21 май 2017 г.


Нов артистичен фестивал ще превърне Габрово в пространство за изкуства по време на карнавала през май. Международен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ ще се проведе в Столицата на хумора и сатирата Габрово от 19 до 21 май 2017 г.


Сред фестивалните събития са български и чуждестранни циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи. Посетителите ще могат да се включат в циркова и карнавална работилница.


Организатори на фестивала “6Fest” са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.


Подробности за фестивала и участниците може да откриете на фестивалния сайт 6fest.gabrovo.net, както и на Facebook страницата 6Fest Gabrovo. Следете и специалното Facebook събитие за фестивала тук.


Датите за “6Fest” не са избрани случайно. Традиционният за Габрово Карнавал тази година е на 20 май и е под мотото „Да изкукуригаме от смях“.


Участници


Участие ще вземат български и чуждестранни артисти като „Цирк де ла Люлин“, „Кукубаян Брадърс“ (Уругвай, Гърция), Тио Тео от Испания, Ashton Ka (Белгия, България), Театър на огъня и сенките „Fireter“, Мим формация „Жар театър“.


Фестивална програма


Още в петъчната вечер на 19 май Мим формация „Жар театър“ ще подгреят пред Дома на хумора и сатирата за откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. „Жар театър“ ще покаже пърформанс с живи статуи, мимове, карнавални персонажи. На 20 май сутринта, малко преди Националната изложба и карнавал-ревю на котки в Спортна зала „Орловец“, „Жар театър“ канят на карнавална работилница като загрявка за карнавалното шествие по-късно същия ден.


Най-наситена е фестивалната програма в карнавалния ден 20 май. В следобедните часове полуфиналистите в петия сезон на шоуто „България търси талант“ – „Цирк де ла Люлин“ – ще изиграят представлението си „Поко Льоко“. Кулминацията на карнавалната вечер на 20 май в Габрово ще бъде ефектното им светлинно шоу “Light it up” на централния градски площад „Възраждане“. За малки и вече пораснали деца трупата организира циркова работилница на 21 май сутринта.


С любезното съдействие на „Цирк де ла Люлин“ и Луиза Душкова в Габрово пристигат и циркови артисти от чужбина. Тио Тео от Испания ще представи своя моноспектакъл "Surfing the street“ на 20 май. В съботния ден габровци и гостите на града ще могат да видят и комедийния цирков спектакъл на формацията „Аделфи Кукубаян“ (Уругвай/ Гърция).


Базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева с артистичен псевдоним Ащон Ка ще се превъплъти в забавна жива статуя в центъра на Габрово, броени часове преди карнавалното шествие.


Театър на огъня и сенките “Fireter” ще бъдат кулминацията на следкарнавалната вечер на 21 май с огнено шоу на кокили, с което ще закрият и фестивалната програма на площад „Възраждане“.


Пълната фестивална програма по часове предстои да бъде обявена този месец.


Фестивални локации


Фестивалът ще се проведе на различни места в центъра на Габрово като площад „Възраждане“, пред Спортна зала „Орловец“ и Дом на хумора и сатирата, Шести участък, Градска градина (Градинка с мечето), пред Интерактивен музей на индустрията.


„Концепцията на фестивала е да бъде естествено продължение на карнавалния бранд на Габрово и да превърне града в модерна фестивална и карнавална дестинация. Името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово – квартал Шести участък, най-старият квартал на града, където се ражда и развива Габрово“ – споделя организаторът на събитието Момчил Цонев.


За организаторите


Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово е сдружение, което приоритетно работи в сферата на култура, изкуства, образование, младежки дейности, културно наследство, история. Създадено е през 2007 г. Ръководител на проектите на сдружението е Момчил Цонев.


Момчил Цонев се занимава с проекти в областта на културата и изкуствата от 10 години в Габрово. Родом от Столицата на хумора и сатирата. Създател е на първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, на най-популярния клип за Габрово в YouTube „Щастливо Габрово / Happy Gabrovo“ и на първата компютърна игра за Габрово Gabroville. Той е съавтор на 4 книги за историята на града – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” и „Снежно Габрово за деца”. През 2014 г. създава и онлайн информационна медия за родния си град – Габрово Daily.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин