Банскофилмфест - италианска програма - Банско, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
25
Банскофилмфест - италианска програма
ДАТА: Oт 25 Ноември 2014 до 30 Ноември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Банскофилмфест - италианска програма

Банско посреща Италия!


Съвместно с Италианският културен институт в София Банскофилмфест ще предложи интересна филмова програма от италиански автори, а така също и гости от световна класа.


Премиера за България е филмът „В като Валтер” на Паола Неси, която лично ще представи заглавието.  Филмът разказва историята на един от най-известните световни алпинисти. Валтер Бонати и Расана Подеста се срещат, когато и двамата са на края на кариерите си. Тя е известна международна актриса, а той е обичан изследовател на далечни земи и най-вече – творец на историята в света на катеренето. Два много различни живота, които, както казва Росана, бавно се свързват, за да създадат ненарушима връзка. Този филм е последният жест на Росана към Валтер, разказвайки  за великия мъж с изключителна сладост и простота. Валтер Бонати беше гост на Банскофилмфест през 2009 г., когато представи и книгата си „Моите спомени”, издадена на български език.


Интересна лента е и филмът „Корени и криле” Италия, 2013, режисьор Лиза Вимер - „Ако наистина искаш да летиш, ще го направим!” – обещава Оливър на дъщеря си Елоиза по време на телефонно обаждане за осемнайсетия й рожден ден. Но тя иска повече от баща си, не само да й бъде учител по летене. През последните 18 години, екстремният немски летец Оливър Гене е приключенствал по света с параглайдера си, докато дъщеря му е растяла без него, в Сантиаго де Чили. И така уроците по летене се превръщат в голямо приключение, в търсене на собствената идентичност и на семейството и за двамата.


Банскофилмфест ще представи и специална панорама за първото изкачване на връх К-2 от италианците. По този повод ще бъде прожектиран филмът “К-2 – една италианска история”, Италия, 2004, Алесандро Варкета със съдействието на Музея на планините “Луиджи Амедео ди Савоя, херцог Абруци” в Торино, 50’ (“K2: una storia italiana”, Italy, 2004, Alessandro Varchetta, Museo nazionale della Montagna Duca degli Abruzzi in Turin, 50’) - Съвременен поглед върху историята на К-2 (8611 м) с участието на някои от тези, които преди 50 г. (31 юли 1954 г.) направиха първото му изкачване – Акиле Компаньони, Лино Лачедели, Уго Анджелино, Енрико Абрам и др. Още 11 филма ще представят италианското планинарско кино. 


Гости: Истинско съзвездие от световни имена на алпинизма се очаква в Банско. Италианците Нивес Мерои и Романо Бенет ще бъдат официални гости тази година – една от най- известните свръзки в света, двама души с 24 изкачвания на 12 осемхилядника. Те ще изнесат презентация в Банско на 28 ноември, петък.  Нали си спомняте какво е казал Сент Екзюпери – “Да се обичаме не значи да се гледаме в очите, а да гледаме в една и съща посока”. Пътят в живота и в планината на италианците Нивес Мерои и Романо Бенет – една от най-силните съпружески двойки в световния алпинизъм, е пълно потвърждение на тази максима. През 1994 г. дебютират в най-високите планини с опит на К-2. Две години по-късно (през 1996-та) малко не им достига, за да се поздравят с успех на Еверест. Първият им осемхилядник е Нанга Парбат през 1998 г., а Нивес е първата италианка на този връх.


Преди пролетния сезон на 2009 г. двамата италианци имат в актива си по 11 осемхилядника. Това са:


1998 г. – Нанга Парбат,
1999 г. – Шиша Пангма,
1999 г. – Чо Ойю,
2003 г. – Броуд пик,
2003 г. – Гашербрум-2,
2003 г. – Гашербрум-1 (това е първи в историята дамски triple header, т. е. три осемхилядника в един сезон)),
2004 г. – Лхотце,
26 юли 2006 г. – К-2 без кислород (Нивес е първата италианка на “Върха на върховете”),
2006 г., след мусона – Дхаулагири,
2007 г. – Еверест (първата италианка без кислород),
2008 г. – Манаслу.


Така, в началото на 2009-та три дами имат по 11 върха от категорията на най-високите и са претендентки за първа Хималайска корона сред представителките на нежния пол. Това са испанката Едурне Пасабан, на която й остават Кангчендзьонга, Анапурна и Шиша Пангма, австрийката Герлинде Калтенбрунер, която има пред себе си Лхотце, Еверест и К-2, и Нивес Мерои, която трябва да се справи с Кангчендзьонга, Макалу и Анапурна. 2009-та носи успех на Едурне и Герлинде – съответно на Кангчендзьонга и Лхотце. Нивес, заедно с Романо, не успява на Кангчендзьонга и Анапурна.


Когато двамата италианци се завръщат в родината си, медицинско изследване установява, че Романо страда от апластична анемия, дължаща се на увреждане на кръвотворната функция на костния мозък. Заболяване, което протича с намаляване на всички кръвни клетки – червените, които доставят кислород до всички части на тялото, белите, които защитават организма от микроби, и тромбоцитите, необходими за съсирване на кръвта. Нивес моментално се оттегля от спора за Хималайската корона и посвещава всичките си сили на битката за живота и здравето на партньора си в живота и в свръзката.


На 17 април 2010 г. Едурне Пасабан стъпва на Шиша Пангма, а точно месец по-късно – на 17 май – и на Анапурна и става първата жена в света, изкачила всички осемхилядници. Същата година Герлинде Калтенбрунер е на 2010 Еверест, а през 2011-та – на К-2, и се поздравява с много сериозен успех – тя е първата жена, стъпила на всичките 14 най-високи върха в света без кислород (изкачването на Едурне през 2001 г. на Еверест, който е първият й осемхилядник, е с употреба на кислород). Тук трябва да бъде спомената и южнокорейката О Еун-Нивес, която обяви, че на 27 април 2010 г. е стъпила на Кангчендзьонга и по този начин първа сред колежките си е постигнала колекцията 14 х 8000. Но това нейно изкачване бе поставено под съмнение от участници в експедицията й на този връх и то не бе признато. 


В същото време Нивес Мерои постигна победа, която със сигурност е много по-важна от всичко – намирайки се неотлъчно до Романо в процеса на боледуването му, тя има изключителен принос за оздравяването му и за завръщането му в планините. То стана през 2012 г. на Кангчендзьонга. Това, че късметът отново не бе тяхната страна, остана на заден план. В крайна сметка двамата постигнаха мечтата си да стъпят на този връх на 17 май тази година, действайки по Класическия маршрут от юг, по който малко по-късно (на 31 май) първо българско изкачване на третия връх в света направи Боян Петров.  


Така, Нивес Мерои и Романо Бенет имат по 12 осемхилядника, като на всички са били без кислород. До Хималайската корона им остават Макалу и Анапурна.


Официален гост от Италия е и младият ски-алпинист Дамиано Ленци. Той ще изнесе презентация в Банско на 29 ноември, събота. Мнозина го посочват като най-добрия в света съвременен ски-алпинист. И със сигурност имат основание. Дори само поради факта, че триумфира в тазгодишната Световна купа по ски-алпинизъм, надделявайки над такива светила, като световноизвестния екстремалист Килиан Хорнет (Испания) и Уилям Бон Мардион (Франция). Става дума за италианеца Дамяно Ленци, който е роден на 14 август 1987 г. в Домодосола в подножието на Алпите, от италианската страна на прочутия Симплонски тунел (провинция Вербано-Кузио-Осола, Пиемонт).


Той е и състезател по ски-бягане, като защитава цветовете на италианската армия и по-точно на нейните планински части, т. нар. “Алпини”.  2014 г. е най-успешната в досегашната богата кариера на Дамиано, защото не само стана притежател на Световната купа, но и постигна победи в трите най-големи състезания по ски-алпинизъм – един много рядко срещан “хеттрик” в дисциплината. Най-напред, от 20 до 23 март т. г. с Матео Айдалин спечели прочутата надпревара “Pierra Menta”.


След по-малко от седмица, от 28 до 30 март, със същия партньор победи в друго знаменито ски-рали – “Tour du Rutor Extrême” във Вале д’ Аоста. Най-накрая дойде триумфът му (с Матео Айдалин и Микеле Боскачи) в тазгодишното издание на третото от класическите състезания по ски-алпинизъм – “Patrouille des Glaciers”. През 2013 г. с Манфред Райхегер и Матео Айдалин зае първо място в ски-ралито “Trofeo Medzalama”.


Член на международното жури на Банскофилмфест ще бъде италианският режисьор Жозеф Пекен, който ще представи италианската област „Aosta Valley” пред българската публика.


Още за Банско филм фест 2014.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин