Борис Ковач New Ritual Quartet в Първо студио на БНР - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
30
Борис Ковач New Ritual Quartet в Първо студио на БНР
ДАТА: 30 Октомври 2014 ЧАС: 21:30 МЯСТО:
Добави в календара
Борис Ковач New Ritual Quartet в Първо студио на БНР

30 октомври 2014 – 21:30ч. – Първо студио (БНР, бул. „Драган Цанков” 4)


Билети в „Дюкян Меломан” и онлайн
20 лв (предварителна продажба)
25 лв (на входа на Първо студио преди концерта)


Ключова фигура не само за балканската, но и въобще за европейската авангард-фолк сцена през последния четвърт век, Борис Ковач не престава да ни изненадва с нови и нови идеи и звучения, колкото войводжански по душа, толкова и универсални като резултат, с вариации на познати теми от нощта преди Апокалипсиса до утрото след историята и отвъд, с музика, която, ако беше филм, щеше да е филм на Чаплин или Фелини... Преди 12 години го гледахме на българска сцена с „ЛаДаАБа Оркест”, а преди две – с арменския акордеонист Давид Йенгибарян.


Тази година Ковач идва у нас с New Ritual Quartet, формация, която не е директна реинкарнация на легендарния „инкубатор за бъдещи авангардисти” Ritual Nova Ensemble от 80-те, а по-скоро микро-оркестър, представящ както различни периоди от творчеството на композитора Борис Ковач (от Ritual Nova Ensemble, през „ЛаДаАБа Оркест” до „Ла Кампанела”), така и нова камерна музика в типичната за Ковач премерена пропорция между интимност и грандиозност, между мъдрост и наивизъм. В квартета освен самия Ковач свирят още Слободанка Стевич (пиано), позната ни от албума Catalogue Of Memories (2012) и от новата версия на Ecumenical Mysteries (2010), Синиша Мазалица (контрабас), музикант участващ не само в камерните проекти на Ковач, но и в последните записи на Мезей Силард, и синът на Ковач Лав, който е и настоящият барабанист на „Ла Кампанела”.


„Ние на Балканите трябва да разберем, че нашето богатство е тази наша смесеност. И дори да я промотираме по света. Като американците. Те всъщност са културно богати, защото са продукт на смешение на култури. А какво са Балканите, ако не „Америка на Европа”?”
- Борис Ковач, сп. ЛИК (2011г)


Концертът на New Ritual Quartet на Ковач ще отбележи шестата годишнина от създаването на фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” и е част от честванията на 80-годишнината на БНР.


Концертът в Първо студио ще бъде в две части с кратък 10-минутен антракт, а тъй като цялостната концепция на събитието, в това число и специфичното място на провеждане, е ориентирана към максимална концентрация върху музиката като изкуство, в залата няма да се допускат напитки (освен минарална вода), разговори, движение по време на концерта, включени мобилни телефони и фотоапарати със светкавици. Благодарим ви за разбирането.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин