Червената къща - програма март - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
01
Червената къща - програма март
ДАТА: Oт 01 Март 2017 до 31 Март 2017 МЯСТО:
Добави в календара

Червената къща - програма март


Семина_БГ”

Как (не) се прави политика за културното наследство?

ДИСКУСИЯ

1. март/18:30/зала Пеша Николова


Повод на срещата е новият брой на „Семинар_БГ” на тема „Чисто нови наследства”, но ще се опитаме да отидем отвъд текстовете в него и да поговорим за това как се провежда културна политика в областта на наследството. Как взимаме решения какво пазим, какво задраскваме и какво доизмисляме? Има ли възможност за консенсус и трябва ли да го търсим? С участието: на Велислава Петрова, Райна Гаврилова, Георги Вълчев, и др.


Вход свободен


Gender(Fluid)

КОНЦЕРТ, ПОЕТИЧНО ЧЕТЕНЕ, ПЪРФОРМАНС

2. март/19:30/Червена зала


Музикално-поетично-пърформативната акция е като алхимично-физичен експеримент с течността пол (gender) и, както всеки друг проект на Strawberry Finns, е с отворен код към публиката – интерактивен. Това дава възможност на всеки един от присъстващите да стане част от изследването. Автор: Strawberry Finns – музикално-импровизационната ъндърграунд формация: Иван Стоянов (Peter Nightingale), Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето.


Вход: 10/8 лв.


Проверка на реалността

СЕТА – заплаха или възможност?

ДЕБАТ

6. март/18.30/Червена зала


През февруари 2017 Европейският парламент одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада, по-известно с английската си абревиатура СЕТА.


Споразумението предизивика разгорещени дебати във всички европейски държави, включително и у нас. Дали СЕТА създава нови възможности за икономическо развитие или е поредната заплаха срещу малките производители? С участието на: Ваня Григорова, председател на Сдружение „Солидарна България” и Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика. Модератор: Огнян Георгиев, редактор „Икономика”, в. „Капитал”. Дебатът е част от поредицата дебати, лекции и граждански срещи към проект „Проверка на реалността”, изпълняван от „Червената къща” с подкрепата на фондация „Америка за България”.


Вход: 2 лв.


Събития на „В/ХОД арт док зона”


Човек с шапка”


Йон (пиеса за осиновените)


ДВИЖЕНЧЕСКИ ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР


7., 15. март/19:30/Червена зала


Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност. Постановка и теренна работа: Стефани Ханджийска; музика: Георги Атанасов Minstrell; костюми: Невена Георгиева; виолончело: Стефан Ханджиев; участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева.


Вход: 15/10 лв. (по избор)


Арт група D-CODE-X


Антропотелесни части остатъци


ПЪРФОРМАНС


10. март/19:30/Червена зала


Автор ли съм на собствената си житейска история или съм антропо-телесен остатък от чужди житейски модели? Пъформансът изследва пътя към себепознанието и чрез движение интерпретира вътрешната, субективнa нагласа към т.нар. обективна действителност. Моето тяло е израз на това, което вече съществува и ме създава като човек, който търси себе си и се противопоставя на променливото настояще. Участници: Боян Аврамов, Йоанна Петкова, Мариян Ценов.


Вход: 15/10/5 лв.(по избор)


В/ХОД → назад: модул събития


18.-26. март/10:00 – 22:00/Червена зала


В/ХОД →назад е първият голям модул от тематични събитияза 2017 в платформата за документално изкуство В/ХОД. В/ХОД → назад е ретроспективно изследване на годините от 1989 до 1997. Какъв е техният отпечатък върху културата и изкуството, както и върху подрастващото поколение тогаваднешните 35-40-годишни хора? В рамките на модула ще се състои и премиерата на новия спектакъл на VOX POPULI „Поколение Ь”, посветен точно на тийнейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време. Повече информация: www.artdoc.space


Вход: 15/10/5 лв.(по избор)


Контролирана импровизация


СОЛО КОНЦЕРТ НА СТЕФАН ГОРАНОВ


22. март/19:30/Червена зала


В своя първи солов концерт барабанистът Стефан Горанов ще изпълни своя композиция, контролирана от ритмичен модел. Формата е вдъхновена от народните музики на Мароко, Тунис, Камерун, Индия и България, а структурата е силно повлияна от съвременния американски джаз и минимализъм. „В известен смисъл всяка импровизация е „контролирана”, тъй като изпълнителят се съобразява с избран стил и публика, но – основно – знанията на изпълнителя също контролират изпълнението”, казва Горанов.


Вход: 12/10 лв.


В/ХОД арт док зона е съвместен проект на Студио за документален театър VOXPOPULI и „Червената къща „Андрей Николов”. Целта му е да популяризира документалното и социално ангажирано изкуство.


Дебатна мрежа за Европейския парламент


Мястото на човешките права в стратегията на ЕС срещу радикализацията


ДЕБАТ


17.март/19:00/Червена зала


Сред четирите направления в стратегията на ЕС за борба с тероризма от 2005 са осигуряване на върховенство на закона и спазване на човешките права. Как второто може да бъде част от мерките срещу тероризма? Ще потърсим мнението на български депутати в ЕП и на експерти по национална сигурност и ще дискутираме комплексните причини за радикализиране на младите в и извън ЕС. Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван с подрепата на ЕП от Центъра за култура и дебат „Червената къща”, член на мрежата Time to Talk, в сътрудничество с Time to Talk - Depo (Истанбул) и Time to Talk - Kultura Liberalna (Варшава). ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.


Вход свободен


Институт Сервантес-София, Център за култура и дебат „Червената къща”


Хуан Майорга и Нева Мичева


СЪБЕСЕДВАНЕ


23. март/19:00/Червена зала


Хуан Майорга е един от най-превежданите испански драматурзи. Той е носител на Националната награда за театър – най-високото признание за сценични изкуства в Испания. Едни от най-успешните  му пиеси са: „Към вечния мир” („La paz perpetua”), „Himmelbeg” и „Любовни писма до Сталин” („Cartas de amor a Stalin”). Заедно с преводача и журналист Нева Мичева испанският драматург ще разговаря за своите творби, театъра и изкуството.


Вход свободен


Дни на Нов български университет в „Червената къща”


27 март 1 април


Цветана Манева 360° 


ВИДЕО ИНСТАЛАЦИЯ


27.-29. март/10:00-19:00/зала Безименна


„Във видеопортрета на Цветана Манева опитах да закодирам онова, което свързвам с вълнуващите изживявания в театъра. Смесвайки осветление, специални ефекти и механизация и използвайки високотехнологична снимачна техника, 360- градусовата ротация около Цветана Манева е своеобразен танц, но не само с човека, а и с човешкото.” Автор: Венелин Шурелов (SubHuman Theatre); звукова среда: Сибин Василев; оператор: Веселин Христов. Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата, НБУ, НХГ, Shortcut Productions, SubHuman Theatre и Phormatik Visual LAB.


Входсвободен


Университетски театър НБУ


Вишневи сестри


ТЕАТЪР


28. март/19:00/Червена зала


Един спектакъл за това как: разбираме/ не разбираме Чехов; играем/ играем с Чеховите пиеси; чувстваме/ преживяваме/ превъплъщаваме/ интерпретираме/ коментираме/ ритуализираме/ митологизираме Чеховите персонажи... и всичко това в един „типичен Чеховски интериор – няколко стола, пейка и масичка със самовар”.


Постановка и режисура: доц. Възкресия Вихърова; режисура: гл. ас. д-р Ася Иванова; музика: доц. д-р Георги Арнаудов; сценография: доц. арх. Зарко Узунов; костюмография: доц. Елена Иванова; участват: дипломанти от програма „Театър” на НБУ.


Вход: 10/8 лв.


КОМА луденс”


#Pride


ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР


27. март/15:00/Червена зала


Документален спектакъл, който представя историите на част от участниците в запомненото като първо Прайд шествие през 2008. Зад медийното отразяване, социалното внимание и реакциите срещу различието стои изборът на хора, както ЛГБТ, така и хетеросексуални, престрашили се да подкрепят публично идеята за Прайд. Режисьор: Констанца Гецова; идея и текст: Даниел Александров; с участието на: Михаил Милчев, Мартина Апостолова, Красимира Дуковска, Владимир Солаков, Станислав Анев, Цвета Дойчева; гост: Ивайло-Валентино Учанов; тренинг: Василия Дребова; глас: Явор Караиванов, Яна Мошолова; видео: Рая Руменова; видео монтаж: Светослав Янков, Рая Руменова; аудио обработка: Осман Юсеин, Явор Лазаров; дизайн-обувки: Жанета Иванова; ментор: Неда Соколовска.


Вход: 10/8 лв.


Университетски театър на НБУ


Влюбените


ТЕАТЪР


29. март/19:00/Червена зала


Интерпретация на историята на любовта като история на нашето несъвършенство чрез текста на Карло Голдони. Любовта се оказва свободна територия за реализация на нашата себичност, мнителност, ревност и това поражда редица комедийни ситуации. Постановка: Десислава Шпатова; водещ и драматург: доц. Снежина Петрова; музика: доц. д-р Георги Арнаудов; сценична художествена инсталация: Десислава Морозова; участват: студенти и дипломанти от програма „Театър” на НБУ, със специалното участие на гл. ас. д-р Ася Иванова.


Вход: 10/8 лв.


Мостът/Везна

ИНСТАЛАЦИЯ


30. март-1. април/10:00-19:00/зала Безименна

Инсталацията придружава представлението „Премълчаното разказано”. Посетителите на спектакъла и инсталацията могат да създадат свой разказ за ненасилие върху жени като сглобяват различни предоставени фрагменти. Всеки е поканен да донесе малък обект – реален или предполагаем свидетел на насилие. Той ще бъде експониран и ще стане част от живота на инсталацията. Идея: Възкресия Вихърова; автори: обект-пространство – Зарко Узунов; пространствена драматургия – Деси Морозова; интернет пространство – Петко Георгиев; текстов консултант – Йордан Ефтимов. 
Входсвободен


Университетски театър на НБУ


Моят живот! Да имаш ляв палец


РАБОТА В ПРОГРЕС


30. март/16:30/Червена зала


Представлението е създадено по едноиманната книга на Анжела Пенчева – писател и актриса с трайни физически увреждания. Въпреки тежката си диагноза (детска церебрална парализа) Анжела притежава силата да живее, да се весели и създава. В присъствието на самата Анжела визуални артисти, пърформъри, танцьори и хореографи ще покажат как болното тяло провокира изграждането на нова художествена реалност. По идея на доц. Възкресия Вихърова.


Вход: 10/8 лв.


Университетски театър НБУ


Екселсиор


ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ


30. март/19:00/Червена зала


Кое може да ни провокира „да отворим очи и да търсим зрънцето светлина във времето, в което сме? Дали вечната идея за търсене не се противопоставя на вътрешната ни хармония? Много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега. Винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да сме в този момент с вътрешния аз.”Постановка и хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова и гл. ас. д-р Татяна Соколова.


Вход: 10/8 лв.


Университетски театър НБУ


Забавно като патерица


ТЕАТЪР


31. март/14:00/Червена зала


Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Инваляшка, постановката преобръща предразсъдъците към хората с увреждания, включително сред самите тях, и намира хумор във всичко: от представянето им в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения. В спектакъла участват хора с физически увреждания. Режисьор: проф. Ева Волицер; хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова; костюмография: Магдалена Ваклинова, Виктория Серафимова; сценография: Георги Батилов; асистент режисьор: Яна Стоянова.


Вход: 10/8 лв.


Университетски театър НБУ


Йерма


ТЕАТЪР


31. март/16:30/Червена зала


Представлението ни отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума за кого да се венчаят децата им. Йерма приема покорно това бреме в името на това детето й да осъществи нейните копнежи. Липсата на споделена любов и невъзможността да има дългоочакваната рожба я предизвикват да се изправи пред собствените си кошмари, хиперболизирани до застрашителни размери, което води до необратими последствия.Спектакълът се играе в подкрепа на фондация „Искам бебе”. Режисьор: Николай Младенов; хореография: Петя Попова; сценография и костюми: Георги Батилов; музика: Георги Арнаудов; участват: Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов.


Вход: 10/8 лв.


Университетски театър на НБУ


Премълчаното разказано


31. март/19:30/Червена зала


ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР


Три жени разказват премълчаното по темата за ненасилието върху жените. Те са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. В желанието си да продължат напред, те често танцуват, а ако се успокоят дори пеят красиво. Сълзите им се появяват за кратко и се опитват да не безпокоят никого. Режисьор: Възкресия Вихърова. С участието на: Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гевренова и Ивона Маврова.


Вход: 10/8 лв. 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин