Честване на 140 години от Освобождението на Пловдив - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
16
Честване на 140 години от Освобождението на Пловдив
ДАТА: 16 Януари 2018 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Честване на 140 години от Освобождението на Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев кани пловдивчани и гости на града на възпоменателно тържествено честване по повод навършването на 140 години от Освобождението на Пловдив от османско робство.  


Събитието ще се състои на 16 януари 2018 г, вторник, от 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив /градината зад Централния дом на младоженците/. Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе историкът от Регионален исторически музей – Пловдив д-р Видин Сукарев. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, ще участва почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите  за свободата на Пловдив ще бъде почетена с падане на колене и минута мълчание. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго .


В Дондуковата градина в 10.30 часа (преди възпоменателното честване), Комитет „Родолюбие“ ще представи възстановката „Живи картини от Освобождението“.


В 11.45 часа в Музейния център за съвременна история на улица "Ангел Букурещлиев"№ 14 ще бъда открита изложбата "Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов". Тя е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов. Дело е на Национален музей "Шипка-Бузлуджа". Организатор на представянето в Пловдив е Регионалният исторически музей в града.


53386


ПРОГРАМА
16 ЯНУАРИ 2018 г.
140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПЛОВДИВ


ДАТА: 16 януари 2018 г., вторник
МЯСТО: Паметникът на капитан Бураго в Дондуковата градина


10.30 ч. - Възстановка на Комитет „Родолюбие“ – „Живи картини от Освобождението на Пловдив“, защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго, посрещането на Генерал Гурко.


11.00 ч. - Поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. Официално слово. Полагане на венци и цветя.
Участват: Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци
Представители на Комитет „Родолюбие“
СЛОВО:  д-р Видин Сукарев – историк, Регионален исторически музей  - Пловдив
ВОДЕЩ: Златко Павлов


МЯСТО: Музеен център за съвременна история, ул. "Ангел Букурещлиев" №14


11.45 ч.  - Откриване на изложба "Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов". Експозицията е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален музей "Шипка-Бузлуджа". Организатор на представянето в Пловдив е Регионалния исторически музей. На вниманието на пловдивското родолюбиво гражданство ще бъдат показани снимки, униформи и оръжие на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на Родината си. Изложбата ще бъде открита с изпълнения на Девическа хорова формация „Евмолпея“, с диригент Рада Славинска.  


ПРИСЪСТВАТ: Народни представители, Кметът на Община Пловдив, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, Председателят на Общински съвет - Пловдив, общински съветници, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, Българската православна църква, политически и обществени организации, медии и граждани.

Коментирай
Други събития
Юни
02
121 години - Празник на Розата 2024
Празници на града Казанлък, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин