Да бъдеш или да не бъдеш на 36 - поетично – музикален спектакъл - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
21
Да бъдеш или да не бъдеш на 36 - поетично – музикален спектакъл
ДАТА: 21 Август 2014 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Да бъдеш или да не бъдеш на 36 -  поетично – музикален спектакъл

На 23 август (събота) от 18:30 ч., в Борисова градина, на Лятната естрада, ще бъде представен за първи път спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36” по творчеството на: П.К. Яворов и Улав Хауге.


Събитието е посветено  на 100 - годишнината от смъртта на Пейо Крачолов Яворов (1878-1914) и 20 - годишнината от смъртта на Улав Хауге (1908 -1994), Норвегия с  участието на български и норвежки музиканти и актьорите: Йоана Буковска, Александър Митрев, Божидар Попчев и Мариана Йотова .


Улав Хауге е един от бележитите норвежки поети - модернисти на 20 век, който цял живот е бил градинар в собственото си имение, където е роден и се е самообразовал от огромната библиотека, която е притежавал. Превежда на норвежки едни от най-великите европейски поети и черпи вдъхновение за модернистичната си колекция стихове от класическата китайска поезия.


Компилацията между тези двама творци е възможна, поради тяхната обща чувствителност,  поетика и изразителност в крайностите на изказа и светогледа им. Спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“  е в стила на джаз-сешъна, среща на противоречията и паралелите, в който чрез актьорските интерпретации се представят в диалогична форма подбраните творби на двамата поети. На сцената в Борисова градина ще видим музикален и танцов пърформанс, основан на творчеството на двамата поети.


Всеки стих ще е съпроводен от класическа или джаз музика.  Хореографията е на Константина Ханджиева. Сценографията е в черно-бял цвят, а музиката и песните са специално композирани от  Руслан Купенов, по текстове на Пейо Крачолов Яворов и Улав Хауге.


Художественият проект „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ ще се реализира с подкрепата на Министерство на културата, отдел „Култура“ към Столична Софийска община и частни спонсори и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г. Ще бъде заснет документален филм , отразяващ турнето на проекта „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“.
Медиен партньор на събитието е Българска Национална телевизия.


Заповядайте на 21-ви (четвъртък), от 11:00 ч.,  в кафе-сладкарница „Ларж“, на ул. „Ангел Кънчев“ 33 на пресконференция, на която организаторите ще представят участниците в проекта и ще разкажат подробности около реализацията му.

Очакваме ви!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин