Ден на европейското арт кино - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
15
Ден на европейското арт кино
ДАТА: 15 Октомври 2017 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Ден на европейското арт кино

София отбелязва Деня на европейското арт кино на 15 октомври
Екранизация по бестселър, пълнометражна анимация и документален филм за бленуван остров очакват зрителите в Дом на киното


Европейското кино е удоволствието да сме част от човешките истории на голям екран, които ни приближават до самите нас и ни сплотяват като общност. Затова вече втора поредна година повече от 1000 киносалона в Европа отбелязват Ден на европейското арт кино със своите програми, представящи най-доброто и вълнуващо кино за годината.


Един от патроните на инициативата тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд. „Фокусът върху важните теми на днешния ден, това за мен е арт киното – да повдигаш въпроси, докато говориш за обществото”, казва Йостлунд, чийто филм „Квадратът” си тръгна със Златна палма от Кан през май и предизвика бурните реакции на публиката и критиката.


Българският партньор на Ден на европейското арт кино 2017 е Дом на киното, където на 15 октомври (неделя) ще бъдат показани пет от най-успешните нови европейски филми.


От 11:00 часа хитовата анимация „Животът ми като тиквичка” ще въведе аудиторията в приключенията на малко момче, което мисли, че е останало самò на света, след като губи майка си и се озовава в дом за деца. Срещите му там обаче го опровергават – той се учи, открива нови неща, създава приятелства и се влюбва.


51536


15 октомври е и Международен ден на белия бастун, който ще бъде отбелязан с прожекцията на „Белгийският крал” в 12:15 часапървият български филм, адаптиран за незрящи чрез дублаж, който да потопи хората с нарушено зрение в историята и атмосферата на пътешествието през Балканите, което белгийският крал предприема.


51538


Документалната лента „Огън в морето” (14:00 часа) разказва за италианския остров Лампедуза – бленувано място за стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, които пристигат там с надеждата за по-добър живот. Филмът е фокусиран върху 12-годишният Самуеле, който ходи на училище, обича да ловува и също е подвластен на мечтата за острова. Повлиян от историите за Средиземно море, той иска да стане рибар като баща си.


51539


Най-добрият филм на годината според критиката „Тони Ердман” (от 16:00 часа) припомня сблъсъка между изискванията на съвременния свят, който ни превръща в безчувствени роботи и нуждата на хората от честни взаимоотношения. Уинфрид и дъщеря му Инес са загубили връзката помежду си и я изграждат наново в една проницателна история, изпълнена с хумор и мъдрост.


51540


„Човек на име Уве” от 21:00 часа започва с комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на съпругата си. Те се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му разбирания за добро и зло. Екранизацията по бестселъра на шведския писател Фредрик Бакман е преди всичко разказ за силата на любовта отвъд всяка рационалност, предразсъдъци и противоречия.


51535


Билетите за всички филми са на цена от 7 лева (редовен) и 5 лева (за учащи и пенсионери) с изключение на прожекцията за незрящи на „Белгийският крал”, чиято цена е 5 лева.


Ден на европейското арт кино е инициатива на CICAE (Международна конфедерация на арт кината) и Europa Cinemas.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин