Ден на европейското арт кино - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
15
Ден на европейското арт кино
ДАТА: 15 Октомври 2017 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Ден на европейското арт кино

София отбелязва Деня на европейското арт кино на 15 октомври
Екранизация по бестселър, пълнометражна анимация и документален филм за бленуван остров очакват зрителите в Дом на киното


Европейското кино е удоволствието да сме част от човешките истории на голям екран, които ни приближават до самите нас и ни сплотяват като общност. Затова вече втора поредна година повече от 1000 киносалона в Европа отбелязват Ден на европейското арт кино със своите програми, представящи най-доброто и вълнуващо кино за годината.


Един от патроните на инициативата тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд. „Фокусът върху важните теми на днешния ден, това за мен е арт киното – да повдигаш въпроси, докато говориш за обществото”, казва Йостлунд, чийто филм „Квадратът” си тръгна със Златна палма от Кан през май и предизвика бурните реакции на публиката и критиката.


Българският партньор на Ден на европейското арт кино 2017 е Дом на киното, където на 15 октомври (неделя) ще бъдат показани пет от най-успешните нови европейски филми.


От 11:00 часа хитовата анимация „Животът ми като тиквичка” ще въведе аудиторията в приключенията на малко момче, което мисли, че е останало самò на света, след като губи майка си и се озовава в дом за деца. Срещите му там обаче го опровергават – той се учи, открива нови неща, създава приятелства и се влюбва.


51536


15 октомври е и Международен ден на белия бастун, който ще бъде отбелязан с прожекцията на „Белгийският крал” в 12:15 часапървият български филм, адаптиран за незрящи чрез дублаж, който да потопи хората с нарушено зрение в историята и атмосферата на пътешествието през Балканите, което белгийският крал предприема.


51538


Документалната лента „Огън в морето” (14:00 часа) разказва за италианския остров Лампедуза – бленувано място за стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, които пристигат там с надеждата за по-добър живот. Филмът е фокусиран върху 12-годишният Самуеле, който ходи на училище, обича да ловува и също е подвластен на мечтата за острова. Повлиян от историите за Средиземно море, той иска да стане рибар като баща си.


51539


Най-добрият филм на годината според критиката „Тони Ердман” (от 16:00 часа) припомня сблъсъка между изискванията на съвременния свят, който ни превръща в безчувствени роботи и нуждата на хората от честни взаимоотношения. Уинфрид и дъщеря му Инес са загубили връзката помежду си и я изграждат наново в една проницателна история, изпълнена с хумор и мъдрост.


51540


„Човек на име Уве” от 21:00 часа започва с комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на съпругата си. Те се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му разбирания за добро и зло. Екранизацията по бестселъра на шведския писател Фредрик Бакман е преди всичко разказ за силата на любовта отвъд всяка рационалност, предразсъдъци и противоречия.


51535


Билетите за всички филми са на цена от 7 лева (редовен) и 5 лева (за учащи и пенсионери) с изключение на прожекцията за незрящи на „Белгийският крал”, чиято цена е 5 лева.


Ден на европейското арт кино е инициатива на CICAE (Международна конфедерация на арт кината) и Europa Cinemas.

Коментирай
Други събития
Абонирайте се за нашия бюлетин