Дискусионен клуб за българско кино - програма - вход свободен - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
22
Дискусионен клуб за българско кино - програма - вход свободен
ДАТА: Oт 22 Април 2015 до 30 Юни 2015 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Дискусионен клуб за българско кино - програма - вход свободен

Проект на Дома на киното в годината на 100-ния юбилей на българското кино.


„Дискусионен клуб за българско кино” е програма на Дома на киното, специално посветена на българското кино и неговия 100-годишен юбилей. Тя ще се реализира във формата на киноклуб и като продължение на традиционната програма на Дома на киното „София Филм Фест за учащи”, чиито прожекции също продължават през цялата година.


Интересът към специално подбраните български заглавия в програмата на 19-ия София Филм Фест доказа, че публиката има нужда и очаква с нетърпение срещите с класически и нови родни кинотворби.


Потребността на публиката, както и контекстът на 100-годишнината на българското кино и избирането на София за един от петте световни града на киното на ЮНЕСКО, провокира екипите на Дома на киното и Арт Фест/София Филм Фест за създаването на специална програма, която да проследи някои от най-успешните филми на българското кино през последните десетилетия, и да срещне младежката, пък и не само, аудитория на Дома на киното с част от техните автори. Програмата не повтаря заглавия, които вече представихме в програмата на 19-ия София Филм Фест.


Този проект има потенциал да провокира допълнителен интерес към новите български филми, което ще стимулира много кинематографисти да търсят своята българска публика с бъдещите си творби. Благодарение на подкрепата от страна на Програма „Култура” на Столична община и Националния Филмов Център, „Дискусионен клуб за българско кино” е с вход свободен за всички киномани! Очакваме ви всяка сряда в Дома на киното! Начален час – 18,30!


Зрителите могат да станат редовни участници в клубните дискусии. Те ще бъдат водени от специалисти по история на българското игрално кино и киноведи. Предвидените прожекции са най-вече с образователен характер, ориентирани към развитие на младежките публики, като в това направление Домът на киното традиционно си партнира с Министерство на образованието и науката и всички учебни заведения на територията на столицата. Партньори в проекта са още Българската национална филмотека и Аудио-видео „Орфей“.


Програмата стартира на 22 април със специална прожекция на четири „бисера” от архива на Българска национална филмотека – всепризнатият специалист в областта на златния филмов фонд на България Петър Кърджилов ще сподели с аудиторията любопитни подробности за първите стъпки на българското кино. Ще покажем документални творби от нямата ера – „Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1915” – най-старият запазен филм в колекцията на БНФ, „Балканската война”, както и игралните „Любовта е лудост” и „След пожара над Русия”, като филмите ще бъдат прожектирани под акомпанимента на Валентин Стамов.


Първата част „Дискусионен клуб за българско кино” продължава до 30 юни. Очаквайте продължението на програмата през месец септември до края на 2015 година!


Кой ще води дискусиите с представяне на филмите в програмата и кои ще са специалните гости на прожекциите? Следете новините в сайта на Дома на киното (тук) – скоро ще научите всичко!


Всички ценители на стойностното кино са добре дошли в Дома на киното!


Дискусионен клуб за българско кино - пролет 2015


Програма по дни и часове:


22  април – 18:30
Първи стъпки на българското кино: „Откриване на ВНС във Велико Търново 1915”, „Балканската война”, „Любовта е лудост”, „След пожара над Русия”
акомпанимент Валентин Стамов


29 април – 18:30
„На малкия остров”, режисьор Рангел Вълчанов


8 май – 18:30
„Бялата стая”, режисьор Методи Андонов


13 май – 18:30
„Мъже без работа”, режисьор Иван Терзиев


20 май – 18:30
„Вилна зона”, режисьор Едуард Захариев


27 май – 18:30
„Щурец в ухото”, режисьор Георги Стоянов


3 юни – 18:30
„Звезди в косите, сълзи в очите”, режисьор Иван Ничев


10 юни – 18:30
„Двойникът”, режисьор Николай Волев


17 юни
18:30 „Мера според мера” (1 част)
20:30 „Мера според мера” (2 част)
режисьор Георги Дюлгеров


18 юни – 18:30
„Мера според мера” (3 част), режисьор Георги Дюлгеров


24 юни – 18:30
„Оркестър без име”, режисьор Людмил Кирков


30 юни – 18:30
„24 часа дъжд”, режисьор Владислав Икономов


ОЧАКВАМЕ ВИ!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин