Документалният филм Ром Кихот открива Sofia biting docs - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
10
Документалният филм Ром Кихот открива Sofia biting docs
ДАТА: 10 Октомври 2013 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Документалният филм Ром Кихот открива Sofia biting docs
Източник: romaquixote

Най-новият документален филм „Ром Кихот” ще открие първото издание на фестивала за документално кино – Sofia Biting Docs. На 10 октомври от 19.00 часа в Дома на киното началото на фестивала ще бъде дадено с премиерата на дебютния филм на режисьорките Нина Пехливанова и Петя Накова. В представянето на филма освен екипа ще се включат и колоритните участници от ромската махала в град Кюстендил.


Създателите на „Ром Кихот” буквално откриват своите персонажи в рядко посещаваното от външни хора кюстендилско гето. С чувствителност и съпричастие филмът разказва за четирима независими един от друг герои и събития в живота им, между които съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.


Прочетете интервю с авторите на филма.


Валери Леков (Ром Кихот), роден в ромската махала в Кюстендил, е надраснал произхода си репортер в Българското национално радио. С  деликатност и фин хумор той води разказа във филма, а  сатиричната му поема „Ром Кихот“ дава заглавието на лентата. За да живее „като българин” в града изплаща голям кредит, който принуждава съпругата му да отиде на гурбет в Гърция.


На гурбет са и родителите на друга героиня: Далила. Тя завършва техникум с фризьорство и изживява „мечтания” абитуриентски бал, който изглежда като пищна сватба. От чужбина пък е дошла Светла – бесарабска българка от Украйна. Създала е семейство с Живко – мъж от ромски произход, живеещ в махалата, с който имат две прекрасни сламено руси момчета и хармонични взаимоотношения.


И разбира се, един от най-забележителните герои – Емо. Той е в осми клас и е роден и израснал в същинското гето. Смята, че интеграция е „да заминеш в Германия” и когато го питат „Къде искаш да се интегрираш”, той отговаря: „А-а, аз че си седим тука”.


Снимките на „Ром Кихот” започват в  новогодищна нощ и продължават повече от година. Преминават през различни перипетии, но преди тях в основата на продукцията стои книгата на Петя Накова  „Проповедникът и Черният кон” – документален роман за пастор Емил Димитров. Насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма, пастор Димитров преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града.


За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви. Първоначално замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като съавтор и  Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот цигански образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син.


Филмът е продукция на АРС Диджитъл Студио с подкрепата на ИА Национален филмов център.


Първата прожекция на „Ром Кихот” ще бъде на 10 октомври в Дом на киното, откриваща за първия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs. Допълнителна информация за филма, официален трейлър, както детайли за участниците, екипа и историите търсете на официалния сайт на „Ром Кихот” - тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин