Две изложби и представяне на книга на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора - Стара Загора, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
24
Две изложби и представяне на книга на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора
ДАТА: 24 Ноември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Две изложби и представяне на книга на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора

Две изложби и представяне на книга са в програмата на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора 2014 г. Непосредствено преди премиерата на „Отело“ на 24 ноември във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се открие документално-художествената изложба „Големият човек на Операта“ в памет на Борис Стойнов - главен художник на Операта, автор на сценографията на много постановки в Стара Загора.


Изложбата включва макети, оригинални сценографски проекти, картини и скици на Борис Стойнов, много снимков материал от различни спектакли – от личния му архив и архива на Държавна опера-Стара Загора. Борис Стойнов е роден на 7 април 1949 година в София. Средното си образование завършва в художествена гимназия за изобразително изкуство.  Дипломира се в Художествената академия в столицата със специалност „сценография“ през 1973 г. и с оценка „отличен“ - 6,00 от държавния изпит.


От 2011 г. е главен художник на Държавна опера-Стара Загора. Борис Стойнов е от най-търсените и изявени български съвременни художници-сценографи. Реализирал е много драматични, оперни, оперетни спектакли и мюзикли в България и чужбина. Има над 100 осъществени сценографски проекта в България. Многократно е поставял в Германия, Румъния и Словения. Работил е като театрален сценограф в различни шведски театри. Участвал е в множество изложби в Европа и е носител на най-престижни награди. Постановките с негово участие, освен в България, се играят с голям успех и в Испания, Франция, Холандия, Германия, Румъния, Словения и Италия.


Спектакли със сценография на Борис Стойнов на сцената на Държавна опера-Стара Загора - „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев – гост-художник /премиера 8 май 2000 г./, „Атила“ от Джузепе Верди – художник /премиера 15 юни 2001 г./, „Дон Карлос“ от Джузепе Верди – художник /премиера 5 декември 2002 г./, „Макбет“ от Джузепе Верди – художник /премиера 10 декември 2003 г./, „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини – художник /премиера 26 април 2004 г./, „Чудният свят на Шехеразада“- художник /21 декември 2004 г./, „Аида“ от Джузепе Верди – на Античния форум /премиера 12 септември 2004 г/,  „Травиата“ от Джузепе Верди – художник /премиера 2011 г./, „Кръстопът на страстта“ /балет/ - премиера 2012 г./, „Крал за един ден“ от Джузепе Верди – художник /премиера януари 2014 г./, „Турандот“ от Джузепе Верди – художник / постановка на Опера Русе/. „Отело“ е последната сценографска реализация на Борис Стойнов заедно със съпругата му Цветанка Петкова-Стойнова, автор на разкошните костюми на постановката.


На 25 ноември /вторник/ в 18,00 ч. във фоайе на Държавна опера-Стара Загора /партер/ ще се открие  документална изложба за живота и творческия път на Борис Христов. В експозицията, организирана от Общество "Борис Христов" - София на 32 пана са представени десетки фотографии, показващи бляскавия творчески път на Борис Христов -  негови незабравими изяви в прочути оперни театри по света, фотографии със световноизвестни диригенти, оперни певци и режисьори.


Непосредствено след това от 18,30 ч. във фоайе на Операта /ет.1/ ще бъде представена  книгата „Тримата велики български баси“ /Издателство“Жанет-45“/ и ще има среща с автора и Александър Абаджиев. Това е книга  за басите,  покорили най-големите световни сцени – Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев.  Тя е 75-ата книга на автора, този път в редакция на Митко Новков.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин