Експериментиращото тяло - дебат - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
23
Експериментиращото тяло - дебат
ДАТА: 23 Април 2014 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара

Петнадесети дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (виж тук).


Развитието на медицината изисква експерименти с различни субстанции и методи за лечение, които съдържат риск за лицата, които се подлагат на тях. Мотивацията за участието в подобни изпитвания се колебае от последна надежда при лицата, чието заболяване не се повлиява от методите на стандартно лечение, до финансова необходимост при лицата, които участват заради даваното им възнаграждение.


Развитието на медицината като безусловна ценност, съхраняваща живота и здравето, се сблъсква с ограниченията на допустимия риск. Желанието да се поеме риск, та дори и да се претърпи осъзнавана вреда, за да се установи (не)ефективността на определени лекарства, се натъква на патерналистичния консерватизъм на социоикономиката на риска. Какви да бъдат конкретните параметри на разрешението на този конфликт се превръща в основна задача на съвременната фармацевтична регулация. Така започват и въпросите...


На български език.
Вход: 2/1 лв.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин