Експозиция „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура” - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
14
Експозиция „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура”
ДАТА: Oт 14 Ноември 2018 до 20 Ноември 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Експозиция „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура”

ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ КАРИКАТУРИСТ ГЕНЧО СИМЕОНОВ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА В НДК


Експозицията „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура” е част от Есенния салон на карикатурата, София 2018 г.


Между 14 и 20 ноември на полуетаж-изток в НДК ще може да бъде видяна изложбата на големия български карикатурист Генчо Симеонов - „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура”. Откриването е на 14 ноември (сряда) от 18:00 часа. Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата „Карикатурно фоайе”, София 2018, който се организира за четвърта поредна година.


Това е четвъртата изложба на Генчо Симеонов, в която той излага основно живописни платна.


Творецът е художник-постановчик на куклени и театрални пиеси в Кукления театър в София и в Театъра на армията. Започва да се занимава с живопис като хоби, което прераства в сериозно творчество.


Освен изложбата на известния български карикатурист, почитателите на изобразителното изкуство вече имаха възможност да разгледат творбите на румънския художник Лучан Добарта, които бяха разположени в артгалерията на НДК през октомври, а между а между 10 и 15 януари през следващата година, отново на полуетаж-изток, ценителите на изобразителното изкуство могат да се насладят на изложбата от карикатури на Ненад Остич и Петер Писметрович от Хърватия.


***


Повече за Генчо Симеонов


Генчо Симеонов е роден  1931 г. в с. Челопечене. Завършва първия випуск на Художествената гимназия в София. Записва специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Заниманията му със сатиричната и хумористична рисунка започват през 1952 година, когато публикува  първата си карикатура във в. „Вечерни новини“. Сътрудничи на вестниците „Народна младеж“, „Земеделско знаме“,“Кооперативно село“, „Отечествен фронт“,“Демокрация“, АНТИ, в“Стършел“, където започва работа през 1968 година.


59653


Темите на неговите карикатури поставят както злободневни въпроси на нашето ежедневие, така и общочовешки проблеми – най-вече с карикатурите „Без думи“. Участва във всички изложби на българската карикатура, а също в много фестивали и биеналета на карикатурата, откъдето има и награди. Някои от тях са – сребърната плакета за карикатура от 1971 година в Скопие, две втори награди от Истанбул. През 2006 г. получава  наградата на Съюза на българските художници за цялостно творчество.


Носител е на орден“Кирил и Методий“ - втора степен и на „Златното перо” на Съюза на българските журналисти.  Дейността на Генчо Симеонов включва освен карикатурата и много илюстрации на книги от български автори сатирици - Марко Ганчев,  Васил Цонев, Стефан Цанев. Творческата биография на карикатуриста е свързана и с работа в анимационното студио „Бояна“ като сценарист, режисьор и художник.  Около 15 са филмите с негово участие – от първия „Петльова пара“ през „Влакчето“,“Кариера“ до „Опера за един лешник“, отличен през 1974 година за най-добър анимационен филм на фестивала в Пловдив.

Коментирай
Maria, 16.11.2018 | 03:34
А има ли изложби за карикатури, които се рисуват като шарж за подарък, не за злободневни/политически въпроси? Визирам нещо като такова: https://banana.bg/780-karikaturi
Абонирайте се за нашия бюлетин