Емигранти и съседи - прожекция на два филма на режисьора Мария Спасова - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
28
Емигранти и съседи - прожекция на два филма на режисьора Мария Спасова
ДАТА: 28 Април 2014 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара

Центърът за култура и дебат „Червената къща” и GRReporter представят: Емигранти и съседи - прожекция на два филма на режисьора Мария Спасова ("Училище по родолюбие" (документален филм, България, 2014, 28 мин.) и “Политемигранти” (документален филм, България, 2013, 45 мин.), последвана от дебат.


И в България, и в Гърция зачестяват проявите на враждебност и липса на толерантност към бежанците от Сирия, Близкия Изток, Африка, Азия. Въпреки че кръговете, които са най-враждебни настояват другите народи да се отнасят добре към нашите сънародници- мигранти, изпаднали в трудно положение.


Днес, България може да се гордее за начина, по който преди 50 години се е отнасяла към гръцките политемигранти. Дали след още 50 години България и Гърция биха се гордели с начина, по който се отнасят към днешните мигранти и бежанци. В първия филм "Училище по родолюбие" се представят проблемите, предизвикателствата и ентусиазмът на учителите и учениците в българското неделно училище "Св. св. Кирил и методий" в Атина.


Голяма част от децата са второ поколение емигранти, често и от смесени бракове, и те започват да губят своята българска идентичност и роден език. Учениците разполагат само с един ден от седмицата, уморени от уроците в редовното училище, за да наваксат това, което техните връстници в България изучават за пет дни. Вторият филм "Политемигранти" проследява съдбите на четирима политемигранти първо поколение и на трима второ поколение.


Какво се случва с тях като пристигат в България, как успяват да подредят живота си там, как ги посреща 30-тина години по-късно Гърция. И как запазват привързаността си към своята втора родина. Филмите и дискусията са на български език.


Вход свободен

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин