Еньовден на Самоводската чаршия във Велико Търново - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
24
Еньовден на Самоводската чаршия във Велико Търново
ДАТА: 24 Юни 2017 ЧАС: 05:00 МЯСТО:
Добави в календара
Еньовден на Самоводската чаршия във Велико Търново

Самоводската чаршия очаква гости за Еньовден


На 24 юни 2017 г., (събота), за четиринадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди.


Празникът се организира от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" в партньорство с БИЛКАРИЯ, Арт-бар "Хипстър" и Проект "Арт лято" .


Според народните традиции денят ще започне с прескачане на Еньовски огън за здраве. Преди изгрев, в 5:00 часа, ритуала ще бъде пресъздаден в близост до каменния мост в кв. Асенов. След това всеки желаещ ще може да се включи в организираната група за бране на билки в местността Ксилифор.


Празникът на чаршията ще е от 10:00 часа , а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.


На Еньовден Улицата на занаятите ще бъде огласена от много музикални изпълнения. Пред Билкопрдавницата магията на лечебните растения ще представи председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов.

За децата ще има специална работилничка, в която ще се рисува, ще се правят глинени отпечатъци на билки и по увлекателен начин ще бъде разказано за най-популярните лечебни растения.


Много игри със затворени очи, сетивни загадки и движенчески предизвикателства за разпознаване на билките ще има по маршрута на Еньовденския лабиринт на чаршията, а в 13:00 часа ще започне изграждането на мандала мозайка "Създаване на слънцето".


Празникът ще завърши с огнено шоу и музика на живо пред Арт-бар „Хипстър“. 

Коментирай
Други събития
Юни
02
121 години - Празник на Розата 2024
Празници на града Казанлък, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин