Есенен салон - изложба в галерия Серякова къща - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
12
Есенен салон - изложба в галерия Серякова къща
ДАТА: Oт 12 Октомври 2016 до 12 Ноември 2016 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Есенен салон - изложба в галерия Серякова къща

По традиция, в навечерието на Петковден, празник на град Троян, галерия „Серякова къща” ще представи своя Есенен салон.

Тази година, в него отново ще могат да се видят най-новите творби на Троянските художници, но също и 19 графични рисунки на художника и краевед Петър Хаджиев.


Рисунките наречени „Истории за къщи, хора и събития” са правени през 40 – 50- те години на ХХ век вероятно по спомени и описания на възрастни троянци. Те бяха рамкирани и върнати към нов живот от Музея на занаятите и се превърнаха в една стилна мобилна изложба с голямо познавателно значение за историята на град Троян. Истинските образи са изгоряли в опустошителния за Троян пожар през август 1877 г. Запазени са оригиналните заглавия на рисунките, а историческите сведения разказани под тях са редактирани, като е запазен техния смисъл.

Художествените творби са документирали съществуването на емблематични за Троян места – обществени сгради (Конакът, построен през 1868 г., Училището в метоха, Старото училище в църковния двор), частни домове, в който са се случили важни за града събития (Кръчмата на дядо Аким Дренски, в която е играл ръченица Васил Левски, Ханът на Иван Казанджиев, Големият хан на Васил Спасов, в който е основан Троянският революционен комитет), важни исторически събития (Землянките на руска авангардна част пред Конака на площада, Кираджии биволари от Троянско в помощ на руските войски преодоляват стръмнината Деримагаре на Троянския проход – 5-8 януари 1878 г., Троянски кираджии с биволи изкарват оръдията на руските войски).

Истинските образи са изгоряли в опустошителния за Троян пожар през август  1877 г. Запазени са оригиналните заглавия на рисунките, а историческите сведения разказани под тях са редактирани, като е запазен техния смисъл.

Откриването на изложбата ще се състои на 12 октомври от 18.00 ч. и както обикновено ще е съпътствано от джазконцерт. Специални гости на събитието ще са музикантите Вяра Пантелеева – вокал и Мишо Шишков – пиано (и двамата са познати от предаването за култура по БНТ „Нощни птици”).

Тази година се навършват 25 години от създаването на галерия „Серякова къща”, която е един от обектите на Музея на занаятите. Изложбата и концертът се финансират от Община Троян.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин