Етно концерт на трио Мешкхане - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
25
Етно концерт на трио Мешкхане
ДАТА: 25 Май 2016 ЧАС: 19:30 МЯСТО:
Добави в календара
Етно концерт на трио Мешкхане

“Чужденци” свирят ориенталски мелодии на екзотични инструменти – доказват, че музиката свързва хората по най-добрия начин!

Групата „МешкХане“ (MeşkHane) от Турция, в която реално няма нито един турски гражданин пристига за уникален, етно концерт в София, който ще се състои на 25 май в Първо Студио на Българското национално радио, от 19.30 ч.


Музикалното трио в състав: Георги Димитров-Чубри (България) – турски канун, Ян льо Глаз (Франция) – саксофон и Стюарт Диксън (Шотландия) – перкусии - ще представи изключителна пъстра програма от етно, циганска, фолклорна и традиционна, ориенталска музика - в нетрадиционна комбинация между старинен и съвременен звук. Специално участие в концерта ще има и певицата Василики Папагеоргиу (Гърция/Турция), чийто глас умело и омайно се вписва в живописното музикално събитие.
  
Музикантите от “МешкХане” се събират през 2014 г. на един красив остров в Босфора, водени изключително от интереса и любовта си към музиката на Ориента. Започнали, като улични музиканти днес те са уверени, че “Улицата учи най-добре и най-бързо”. Българинът в групата – Георги Димиторв, Чубри е чудесен пример, как музиката може да осмисли и преобърне живота на човек. През 2009 г., която се оказва преломна за него – той напуска работата си , като работник в супермаркет в София и воден от любопитство, интерес и група пътуващи музиканти – той стъпва в Истанбул с тарамбука в ръце. В този “град – магнит”, както го нарича – той намира любовта – музиката (в лицето на инструмента сантур) и жена си – Рейхан. По това време се случва и срещата на музикантите от “МешкХане” и от улични и пътуващи, скоро те стават любима част от клубния живот на Истанбул. През последните почти две години триото участва в различни форуми, фестивали и турнета, предимно в Южна Европа, където намират много свои фенове. Преди концерта си в София групата е на едномесечно турне в Испания.
  
На 25 май в Първо Студио на БНР “МешкХане” ще представят смесена програма, инструментални композиции (с включени турски класически мотиви и ромски сватбени песни от Тракия) и няколко нови песни с Василики.  Близо две трети от песните са любими и на двата народа (гърци и турци), и съответно ще бъдат изпяти и на двата езика, като символ на толерантност и уважение към музиката, без значение от нейния произход. “Това е една от причините да се занимаваме с това, което обичаме и да сме това, което сме – да търсим общото със съседните култури и да доказвам, че музиката свързва хората по най-добрия начин”, казват Чубри.
   
Билетите за концерта на “МешкХане” в София - на 25 май в Първо Студио на БНР са в продажба тук и са с цена 10 лв, а в деня на събититео – 15 лв. Триото идва у нас по покана на “Радио Бинар”.
  
„Мешк“ в богатия турски език означава много неща, но на първо място обозначава процеса на предаване на знания от учител към ученик, а на второ – опиянение, в случая от музиката. „Хане“ е дом и мястото, където се случва първото.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин