Европейски музикален фестивал - програма 2016 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
28
Европейски музикален фестивал - програма
ДАТА: Oт 28 Март 2016 до 08 Юни 2016 ЧАС: 19:30 МЯСТО:
Добави в календара
Европейски музикален фестивал - програма

„Европейски музикален фестивал“ 2016 събира световни майстори на класическата музика

От 28 март до 8 юни форумът представя тринадесет събития с над 300 участници, сред които легендарните музиканти Джошуа Бел и Шломо Минц



Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя шестнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал", който ще се проведе в София от 28 март до 8 юни като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът включва 13 събития и в него ще вземат участие над 300 изпълнители от Италия, Австрия, САЩ, Израел и др. Организаторите са подготвили атрактивна програма, която да защити престижа на форума, отличен през 2015 година със Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и с Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. „Европейски музикален фестивал“ 2016 ще се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.


Откриването на фестивала е на 28 март с концерт на именития израелски цигулар Шломо Минц. Впечатляващата биография на този музикант го нарежда сред най-големите изпълнители на нашето съвремие. Шломо Минц ще се изяви като солист и диригент на Оркестъра на Класик ФМ радио, а на концерта ще бъде представен и младият талант Мартин Зайранов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2015 г. 


Основен  акцент в програмата на Европейския музикален фестивал тази година е гостуването на американската звезда на класическата музика Джошуа Бел (цигулка) с концерт на 13 май в зала 1 на НДК от 20 ч. Бел ще изпълни Концерт за цигулка от Макс Брух с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството Максим Ешкенази, а в програмата са включени още творби от В. А. Моцарт, Ф. Менделсон – Бартолди и Ж. Масне.
Джошуа Бел е един от най-прочутите цигулари на световния подиум. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 49-годишният цигулар е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. През 2011 г. той стана музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields (гостувал в ЕМФ през 2015). Цигуларят има над 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, „Mercury“, „Грамофон“ и „Echo Klassik“. Джошуа Бел свири на уникална цигулка от 1713 г. - „Gibson ex Huberman“, изработка на Антонио Страдивариус. Изпълнителят стана особено популярен с прочутия експеримент в метрото на Вашингтон, когато през 2007 г. той свири за един час като уличен музикант. През февруари 2013 г. Джошуа Бел гостува за първи път в България, като билетите за концерта му тогава бяха продадени цял месец преди събитието. Поради огромния интерес, генералната репетиция за концерта също бе проведена в присъствие на публика, изпълнила до крайност зала „България“.

На 20 април в зала „България“ фестивалната програма ще предложи нов специален проект на българската оперна прима Ина Кънчева, заедно с Хора на софийските момчета с ръководител Адриана Благоева. Концертната програма съчетава оперни арии и хорови творби на виенските класици, някои от които са аранжирани специално за концерта от композитора Атанас Атанасов. На диригентския пулт ще застане маестро Георги Димитров.


Важно събитие от фестивалната програма е също изявата на дуото Веско Пантелеев-Ешкенази – Людмил Ангелов. Музикантите подготвят своя нов съвместен албум с аржентинска музика и ще го представят като цялостна концертна програма за първи път на „Европейски музикален фестивал“ 2016. "В света на аржентинската музика" се очаква с голям интерес от публиката и ще се състои на 26 май от 19:30 в зала „България“.


Шестнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще представи и още интересни акценти: на 19 май е изпълнението на грандиозната творба на Йохан Себастиан Бах Меса в си минор, а на 13 април италианският цигулар Лука Чарла също ще интерпретира музиката на бароковия майстор с проекта Bach into Myself. С тържествен концерт на 17 април ще бъде отбелязана 50-тата годишнина от създаването на Софийския камерен хор „В. Арнаудов“. Под диригентството на проф. Теодора Павлович хорът ще изпълни песни от български автори, писани специално за състава. И през тази година фестивалът ще даде възможност за изява на младите музиканти – на 23 април възпитаници на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ ще се изявят като солисти в концерт с Камерния оркестър на академията  с диригент Райчо Христов. В края на м. май ще се състои майсторски клас на цигуларя Светлин Русев, а на 27 май участниците в него ще изнесат заключителен концерт в залата на Полския институт.


По традиция в рамките на „Европейски музикален фестивал“ ще се състои и церемонията „Златно перо“. По повод 24 май, ден на славянската писменост и култура, ще бъдат отличени 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели и художници.


Шестнадесетият „Европейски музикален фестивал“ ще бъде закрит на 8 юни с концерта „Арт скици“ на Ангел Заберски джаз квартет в София Лайв Клуб.
Билетите за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2016 са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн тук.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.

Европейски музикален фестивал 2016 - програма


28 март 2016, понеделник, зала „България“, 19:30
Откриване на ЕМФ 2016
Световни Цигулкови Виртуози
Програма: Й. С. Бах: Концерт за две цигулки (1 част)
Солисти: Мартин Зайранов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2015 и Людмил Ненчев, концертмайстор на
Оркестъра на Класик ФМ радио
Й. С. Бах: Концерти за цигулка №1 и №2
Б. Бритън: Simple Symphony, оп. 4
П. И. Чайковски: Серенада за струнни
Солист и диригент: ШЛОМО МИНЦ, цигулка (Израел / САЩ)
Оркестър на Класик ФМ радио

6 април 2016, сряда, Нова конферентна зала в СУ "Св. Кл. Охридски", 11:00
Дискусия на тема „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“
В сътрудничество с катедра "Публична администрация" към
Философския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски"

13 април 2016, сряда, Sofia Live Club, 20:00
Sofia Jazz Peak гостува на Европейски музикален фестивал
В сътрудничество с Италианския културен институт в София
Bach Into Myself
ЛУКА ЧАРЛА (Италия)
violin & electronics

17 април 2016, неделя, Национална художествена галерия, 11:30
Посвещения
концерт посветен на 50-годишнината от създаването на
Софийски Камерен Хор „В. Арнаудов“
Диригент: проф. Теодора Павлович

20 април 2016, сряда, зала „България“, 19:30
Класиката днес
Ина Кънчева, сопран
Хор на софийските момчета с диригент Адриана Благоева
Диригент: Георги ДИимитров
Програма: Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Л. В. Бетовен


23 април 2016, събота, концертна зала на НМА „Проф. П. Владигеров“, 18:00
В сътрудничество с НМА „Проф. П. Владигеров“
Имена от бъдещето
Солисти: Христо Нейчев, Майк Перу, Боряна Кралева, Евелина Михова, 
Благовеста Ангелова, Джулио Босети, Алекс Атанасов, Петър Стоянов
СТтрунен оркестър при НМА „Проф. Панчо Владигеров“
Диригент: Райчо Христов
 
13 май 2016, петък, зала 1 на НДК, 20:00
Световни Цигулкови Виртуози
Джошуа Бел, цигулка (САЩ)
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Максим Ешкенази
Програма: Ф. Менделсон-Бартолди: Увертюра „Сън в лятна нощ“
В. А. Моцарт: Симфония №40
Ж. Масне: Медитация от „Таис“
М. Брух: Концерт за цигулка и оркестър

19 май 2016, четвъртък, Аула на СУ „Св. Кл. Охридски“, 19:00
В сътрудничество с фондация „Бахово общество в България“
Й. С. БАХ: Меса В Си-Минор
Солисти: Гиргина Гиргинова, Олга Михайлова-Динова,
Виргил Хартингер (Австрия), Пламен Бейков
Фестивален бароков оркестър и хор
Диригент: Йосиф Герджиков

20 май 2016, петък, залата и часа ще бъдат обявени допълнително
Церемония за наградите „Златно перо“

26 май 2016, четвъртък, зала „България“, 19:30
В Света на Аржентинската Музика
Веско Пантелеев - Ешкенази, цигулка
Людмил Ангелов, пиано
Програма: творби от А. Пиацола, К. Гардел и др.

24, 25, 26 май 2016, къща-музей „Панчо Владигеров“, ул. Якубица №10
В сътрудничество с къща-музей „Панчо Владигеров“
Майсторски клас на цигуларя Светлин Русев

27 май 2016, петък,  Полски институт, ул. Веслец №12, 19:00
В сътрудничество с къща-музей „Панчо Владигеров“
Заключителен концерт от майсторския клас на Светлин Русев

8 юни 2016, сряда, Sofia Live Club, 20:00
Sofia Jazz Peak гостува на Европейски музикален фестивал
Арт Скици
Ангел Заберски квартет
Ангел Заберски, пиано
Михаил Йосифов, тромпет
Стоян Янкулов, ударни
Борис Таслев, бас

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин