Фестивал на билките в село Младен - Севлиево, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
04
Фестивал на билките в село Младен
ДАТА: 04 Юли 2015 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал на билките в село Младен

Втори фестивал на билките в село Младен


На 4 юли, събота, за втора поредна година в намиращото се на няколко километра от Севлиево село Младен ще се проведе Фестивал на билките. Неговата основа цел е да популяризира билковото богатство на страната ни, но и да апелира хора да се грижат за него, като обменят идеи, знания и водят живот в хармония с природата.


За първи път тази година специален лектор на фестивала ще бъде народният лечител Владимир Бошнаков, познат като дядо Владо. Стотици хора са възхитени от способността му да се самоизлекува от 4 тежки заболявания и то с помощта на билките. Преди 15 години животът на дядо Владо се променя из основи, когато лекари го диагностицират с недооросяване на мозъка и тумор на простата. Следват месеци лечени без резултат, когато дядо Владо решава да опита да се излекува сам. Започва да проучва билките, купува книга след книга, експериментира и въпреки безнадеждните диагнози – успява да се справи с рака и да намери лек за други болести, които медицината класифицира като нелечими. Благодарение на изследванията на учени като Джон Армстронг и Рудолф Бройс и на собствения си опит дядо Владо успява да помогне на стотици хора със здравословни проблеми. Неговата лекция и дискусия ще бъде откриваща за фестивала с начало 10:15 ч.


Десислава Димитрова от сдружението Slow Food ще бъде водещ на ателие „Билките и кухнята“ в следобеда на 4 юли. Десислава е доцент д-р по ботаника в Инситута по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. От 2004 г. тя стартира и координира движението Slow Food в България. Основната цел на организацията е съхраняването на българската кулинарна култура, хранителното биоразнообразие и поминъка на местните общности. Slow Food подпомага връзката на производителите и потребителите, както и възпитаването на вкуса и гастрономическите търсения на българската публика. Деси отправя предизвикателство към гостите на фестивала да си донесат любимите рецепти, подправки или билки, пък да видим какво ще забъркаме заедно.


Антоанета Календерова е подготвила за децата специално изследователско ателие „Мрежа на живота“, което вклюва и много забавни игри. Антоанета е педагог с диплома по мениджмънт и маркетинг. Председател е на Движение за съвременно училище в България и е обучител на директори на училища и учители към Образователен център "Академика". Все още работи с деца от детска градина до 12 клас. Била е част от екипа и е ръководила международни и европейски образователни проекти с фокус върху подобряване на средата в училище, повишаване качеството на предлаганите образователни продукти, екологично възпитание и превръщането му в екологично поведение и др. Зад гърба си има множество организирани и успешно проведени детски и младежки приключенски лагери, зелени училища и лидерски академии.


Още едно ателие и демонстрация на декупажна техника от Рена Димитрова ще изненада гостите на фестивала. Рена Димитрова използва множество техники при ръчното изработване на неща – били то да вдъхне нов живот на стари вещи, да приготви подаръци за специални поводи или просто да направи пространството около нас по красиво и по-уютно. Води ателиета по декупаж, скрапбукинг и други интересни техники.


Водещ на събитието ще  бъде Атанас Бончев – Наката. Фестивалът на билките ще включва още конкурс за полски венец, в който жури ще бъде етнолога и директор на Дома на хумора и сатирата, Габрово, Татяна Цанкова. След официалното му закриване на площада в село Младен ще последва и музикална програма с певческа група „Бял гердан“ и изпълнение на Иван Дяков.


За гостите на фестивала и тази година домакините ще подготвят място за палатки и ще предложат безплатно билков чай за всички.


Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС, кметството в с. Младен, Фондация Credo Bonum и е спонсориран от фирма „Алегро“.


Лице за контакти: 


Петя Димитрова: +359 879 479116; e-mail: pdimitrova@aksels.bg

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин