Фестивал на старата градска песен и фолклор Листопад на спомените - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
05
Фестивал на старата градска песен и фолклор Листопад на спомените
ДАТА: Oт 05 Октомври 2017 до 08 Октомври 2017 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал на старата градска песен и фолклор Листопад на спомените

От 5 до 8 октомври Варна отново ще бъде домакин на Националният фестивал на старата градска песен и фолклор “Листопад на спомените”. Това ще бъде 17-тото му издание. По традиция то се провежда под патронажа на кмета на Варна. Арена на артистичните вълнения ще бъде зала “Конгресна” на ДКС.


Отдавна Фестивалът е доказал своята необходимост сред хората от третата възраст и се е превърнал в истинска Олимпиада на духа.” Съхраняване на българските традиции като песни, хора, костюми, обреди, предаването им на следващите поколения” - това сподели председателят на Фондация “Листопад на спомените” и главен организатор – Таня Николова. “Имаше години, когато ни посещаваха българи от Румъния, Македония, Сърбия, Украйна, Турция... От две години финансовата криза не ни позволява да поканим техни състави, които на български език пеят, рецитират, представят български хора и обичаи и по най-убедителен начин показват българските си корени, а това е повече от вълнуващо. Мечта ми е да долетят такива състави и от САЩ, защото ги има. В Сан Франциско всяка година те си правят български вечери, облечени в национални носии. Пеят любимите си български народни песни. Друсат нашите хора. Изживяването е неповторимо.” – допълва Таня Николова.

Каквато и да е финансовата криза и тази година Фестивал “Листопад на спомените” ще има. За Големият златен лист ще се борят състави от цяла България. В отделните категории ще има 5 сребърни листя и бронзови в различните раздели. Автентичен фолклор, школувано пеене, народни обичаи, стари градски песни, хорове за патриотични и планински песни, рецитатори, изпълнители на авторски стихотворения, солови изпълнения и дуети... Това е пъстрата палитра от жанрове, които ще си дадат среща в есенна Варна и за пореден път ще докажат, че са необходими не само за себе си, а и за миналото, което остават с изпълненията си. И тази година председател на журито ще бъде Михаил Букурещлиев. Сред членовете се открояват диритентът Атанас Илиев, народната певица Калинка Згурова, естрадната звезда Мими Николова, актьорът Данаил Мишев... Специална покана е отправена към естрадната певица и актриса Стефка Берова, оставила трайна следа и в ДТ “Стоян Бъчваров”, където стартира актьорската й кариера.

По традиция водещи на фестивалния маратон ще бъдат Дора Корабова и Кирил Аспарухов. На 5,6 и 7 октомври фестивалните изяви ще бъдат от 10,14 и 17 часа, а на 8 октомври сутринта от 10 часа е надпреварата с най-добрите състави за големият златен лист, а от 17 часа – Гала концертът, който ТV “Черно море” ще заснеме. За първи път всички концертни прояви ще бъдат при вход свободен, а за самите изпълнители няма да има такса за участие. Олимпиадата на хората от третата възраст напира неудържимо за ХVІІ – ти път.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин