Фестивал за безмоторно летене „Въздухария“ - Сопот, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
08
Фестивал за безмоторно летене „Въздухария“
ДАТА: Oт 08 Септември 2017 до 10 Септември 2017 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал за безмоторно летене „Въздухария“

Въздушното пространство над град Сопот се отваря през септември за завръщането на фестивал „Въздухария“.


Безмоторни летателни апарати ще порят въздуха в дните между 8 и 10 септември над Манастирската поляна, където фестивалът ще очаква всички хвърчащи хора, както и зрителите, любители на въздушните спортове.


„Въздухария“ е празник за всички хора, които обичат природата и живота в хармония със света около тях. Той е за всички, които вече смело достигат небесните простори и за онези, които винаги са носили свободолюбивия дух в себе си, но все още не са успели да полетят.


50050

И в това си издание „Въздухария“ ще се постарае да събере на едно място професионалисти и любители на летенето с безмоторни апарати. Както подобава въздушните преживявания ще бъдат подкрепени и с чудесни забавления на земя, а музиката ще бъде неизменна част от дните на събитието.


50049

„Въздухария“ е единственият по рода си фестивал за безмоторно летене на Балканите, който е съчетан с творчески, образователни занимания на открито и чудесната заобикаляща атмосфера на Стара Планина, а наименованието му вече носи емоционални спомени за всички, участвали и присъствали в предишните му издания. В последното издание на летателния фест над 400 души полетяха с парапланер, а посетителите на Манастирската поляна бяха около 4000.

За актуална информация следете на официалната фейсбук страница на фестивала


***


Въздушни акробатики, карнавал, полети, лекции и музика влизат в програмата на „Въздухария“
Специално за четвъртото издание на фестивала, в България пристигат двама френски пилоти


Полети с парапланер за всеки, полети с балон с горещ въздух, карнавал във въздуха и акро шоу са само част от активностите, които ще се случат по време на четвъртото издание на фестивала „Въздухария“ (8-10 септември), организиран от SkyCamp в партньорство със списанието за екстремни спортове 360°. Най-хубавата част е, че всеки може да стане се включи като участник или зрител.


Специално за четвъртото издание на фестивала, в България пристигат двама френски пилоти, доказали уменията си не веднъж на международната сцена. Те ще изпълнят акробатично шоу с парапланери в небето над Манастирската поляна, на която ще бъде разположена фестивалната зона. Освен това гост на „Въздухария“ ще бъде и българският атлет на Red Bull и изключителен акропилот – Весо Овчаров. Инфо за него тук.


50759


Фигури в небето ще чертаят и самолети. Пилотът Александър Мариносян ще изпълни акро шоу със самолет, което със сигурност ще ни накара да поискаме да полетим.


Мечтата за политане е най-лесно осъществима по време на „Въздухария“. Вече е възможно предварителното записване за тандемни полети с парапланер и въздушен балон през сайта на фестивала. Предварителната заявка за полет осигурява предимство на желаещите да полетят пред останалите, записали се на място.


Карнавал във въздуха с награди ще очаква специално всички по-щури пилоти. Организаторите на „Въздухария“ предизвикват всеки пилот да се премени подобаващо, така че въздушното пространство да се изпълни с весели, шарени и щури летци. Освен всеки индивидуален пилот, във въздушния карнавал могат да се включват и всички, записали се за тандемен полет. Те обаче трябва да помислят не само за своя костюм, но и за карнавална премяна за пилота, с когото ще полетят. След фестивала ще бъде организиран конкурс за най-оригинална карнавална премяна, от който ще бъдат излъчени трима победители. Наградата за тях ще бъде ветроходно пътешествие, подарено от организаторите на „Въздухария“.


50758


Както подобава, „Въздухария“ ще забавлява посетителите си не само във въздуха, но и на земята. Ще бъдат организирани работилници и представления с различни тематики – пътят на Kунг фу, цирк „Играчка-плачко“,  Аеро йога, огнен пърформънс "Бушмен" от Dario Bulgario, цирк „Combino Circus“, работилница "Да оцветим света с любов" и други, които предстоят да бъдат обявени. Фестивалът ще бъде съпроводен и от музиката на редица артисти, сред които Milenita & Band, Ambient Folklore, Zeyra, Група АС, Никола Симеонов, СътвориМи – импровизация с публиката, Soulfia – акустичен концерт и други. Към тях се присъединяват и двама диджеи, доказали възможностите си да ни изпращат във въздуха – DJ Ihou, който ще ни раздвижи с фънки ритми и DJ Dharba, с който навлизаме в света на ска музиката, дръм енд бейс звученето, балканските звуци и кумбия ритмите.


50757


Освен всичко това, „Въздухария“ ще ни зарадва и с няколко лекции на различни въздушни тематики. Ясен Савов – настоящият носител на националния рекорд за най-дълъг прелет с парапланер (350 км), ще бъде един от пилотите, които ще направят представяне по време на фестивала. Презентация, обхващаща интересни летателни моменти и история на парапланеризма ще бъде направена от опитните пилоти на SkyCamp и със сигурност ще привлече вниманието както на по-опитните, така и на начинаещите пилоти или просто любители на летенето. Специална лекция по метеорология ще бъде изнесена от Георги Йорданов, а Александър Мариносян, който ще изпълни самолетното акро шоу, също ще се качи на лекторската сцена като презентатор.


„Въздухария“ се осъществява с подкрепата на: Siteground, Red Bull, Roo'bar, Aperol, магазини „Стената“, „Парашутка“, OCB, Travel Cocktails, Шато Сопот, SkyNomad, Bulatsa. 


***


„Въздухария“ очаква посетителите си!
Всеки може да се възползва от обособената безплатна къмпинг зона


Броени часове остават до четвъртото издание на фестивала „Въздухария“, организиран от клуб по парапланеризъм SkyCamp и екстремно списание 360°. От 8 септември до неделя, 10 септември, добре дошли на Манастирската поляна край Сопот са всички любители на въздушните спортове, тези, които искат да научат повече за тях, семейства и деца. На тяхно разположение е къмпинг зоната на фестивала, която е напълно безплатна и ще позволява настаняване както с палатки, така и с кемпери и каравани. Организаторите обръщат внимание на всички къмпингуващи да не забравят да си вземат топли дрехи. А за любителите на домашния комфорт, все още могат да се намерят и места за нощуване в китните къщи за гости в град Сопот. Посетителите ще могат да се подкрепят с храна и напитки от множество павилиони във фестивалната зона, с подкрепата на енергийни барчета Roo’Bar, минерална вода Банкя, Travel Cocktails, Aperol и винарна Сопот.  Препоръчва се гостите да вземат своята посуда за многократна употреба, за да бъде запазена природата във фестивалната зона максимално свободна от пластмасови отпадъци.


Програмата на „Въздухария“ стартира още в петък привечер, когато ще бъдат направени първите акро демонстрации. През всички дни на феста ще можем да се насладим на акро шоу с участието на изключителни акро пилоти като световноизвестният атлет на Red Bull Весо Овчаров, настоящият носител на Националния рекорд за най-дълъг прелет с парапланер прелет Ясен Савов и гостите от Франция Ерик Варле и Томас Виетен.


50871


Музикалната програма ще бъде открита в петък от 19 ч, когато на сцената ще излезе импровизационният проект СътвориМи, след което звукът ще втвърди група Гугутка, а вечерта ще закрие страхотният бенд на Миленита. В съботната вечер Митко Таралежков, средновековното трио Ambient Folklore и етно проекта Зейра са едни от артистите, които ще представят своята музика на въздухарската сцена, а няколко диджеи ще заформят партита с фънки ритми, ска музика, дръм енд бейс и кумбия. Музиката продължава да звучи чак до неделя през деня за по-ритмични полети, плавни излитания и кацания.


50873


„Карнавал във въздуха“ ще радва участници и зрители през всички дни на фестивала. Всеки, който иска да усети максимално истинския дух на „Въздухария“ е приканен да се облече цветно, щуро, забавно и да полети във въздуха с карнавалната си премяна. В Карнавала участие могат да вземат както индивидуални пилоти, така и всички, записали се за тандемен полет с парапланер. След края на фестивала, със съдействието на SIteGround, в социалните мрежи ще бъде организирана игра за най-оригинален карнавален костюм, а победителите в нея ще спечелят вълнуващо ветроходно пътешествие.


50870


Все още продължава предварителната регистрация за тандемни полети с парапланер и балон с горещ въздух. Тя може да бъде направена през сайта на „Въздухария“ и гарантира предимство за излитане от терминала на фестивала. На място също ще можем да се запишем за тандемни полети и полет с балон, а пилотите, които ще изпълняват полетите са сертифицирани инструктори с голям опит във въздушните пространства. Един от пилотите, който също ще изпълнява тандемни полети, е самият Ясен Савов.


50872


На мястото на фестивалната зона ще бъдат организирани множество работилници, в които могат да се включват както възрастни, така и деца. Ще се изработват дървени украшения, хартиени парашути и ветропоказатели, ще бъдат показани различни техники за рисуване, включително рисуване с ръце. Всеки, включил се в работилницата за изработка на хартиени самолетчета, ще може да вземе участие и в състезанието за най-дълъг полет от изработен самолет, наградата за който ще бъде тандемен полет с парапланер.


Пълната програма на Въздухария 2017 ТУК
Записване за тандемни полети с парапланер и балон с горещ въздух тук.
Следете винаги актуална информация в официалното събитие:
Фейсбук страница

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин