Фестивалите в Нощ на музеите и галериите Пловдив 2013 - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
20
Фестивалите в Нощ на музеите и галериите Пловдив 2013
ДАТА: Oт 20 Септември 2013 до 21 Септември 2013 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивалите в Нощ на музеите и галериите Пловдив 2013
Източник: Нощ на музеите



За първи път едни от големите български фестивали ще „нощуват“ в Пловдив по време на тазгодишното издание на Нощ на музеите и галериите на 20 и 21 септември. Още от програма на нощ на музеите Пловдив.


В средище на фестивали, в уникално мулти-фест събитие, ще се превърне предстоящата „Нощ на музеите и галериите” - Пловдив. Станали вече традиционни платформи в областта на културата и съвременното изкуство и винаги богати на съдържание фестивалите ще бъдат представени в програмата „Град и публични пространства“.


Фондация „Америка за България“, която за първа година е съорганизатор на „Нощта”, ще представи едни от ключовите си събития. to Jazz в Нощта“ този път включва всички цветове на джаз дъгата - евъргрийни от зората на джазa, фънк и соул музика, латино и етно джаз, интерпретации на световни хитове в джаз аранжименти. В програмата участват „Тони Златанов Куатро“, „Мартин Ташев латин джаз квартет“, Васил Пармаков трио в компанията на певицата Марина Господинова, както и неповторимият духов оркестър „Брас Вилидж“.


Друго интересно събитие е мултимедийният танцов пърформанс Monocrossing” на Derida Dancе, реализиран съвместно с Централен европейски танцов театър, Будапеща. Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, а негови партньори са танцьорите Филип Миланов и номинираната за най-добър изпълнител на Унгария за 2012 г. Мариан Харгитай.


Зрителите ще могат да надникнат зад кулисите на Метрополитън Опера в Ню Йорк благодарение на прожекцията на документалния филм „Мечтата на Вагнер“ в лятно кино „Орфей“, част от фестивала So Independent Film Festival“. Внушителният като въздействие филм ще ни пренесе в работния процес на монументалната творба на Рихард ВагнерПръстенът на Нибелунга“ и ще почете по своеобразен начин 200-годишнината на великия композитор.


Други събития заслужаващи внимание са образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на център АЛОС, конкурсът на младежката организация Reporteen, както и многообразните ателиета на Детски панаир“, част от най-големия детски фестивал в България, организиран от фондация Easyart.


Интересен избор са направили и „ЕДНО“, които гостуват на „Нощта” с два от своите фестивали - Sofia Design Week и Sofia Architecture Week. Програмата на Sofia Design Week включва изложбата Нова българска типография“ (куратор Кирил Златков), която ще представи портрет на актуалното състояние на отношенията между различните поколения български дизайнери и писмеността - шрифтове, оформления на книги, калиграфия, корпоративна идентичност, стрийт-арт, плакати, и т.н.. Другото събитие е изложбата „От детските книжки“ (куратор Вики Книш), в която ще видим принтове на внимателно подбрани илюстрации от най-прочутите илюстратори на детски книги по целия свят.


Sofia Architecture Week също участва с две събития - изложба на студенти „Архитектура търси култура“, резултат от студентската работилница в рамките на Sofia Architecture Week 2012, и прожекцията „Усещане за град“ (2012, България/Холандия), която ще ни предаде усещанията за градската среда и архитектурата на дванадесет от лицата на един милионен град.


Лабораторията за слава FameLab“, организирана от Британски съвет, ще промени всички стереотипи за учените и ще стартира кампания за набиране на нови участници в конкурса през 2014 г. Освен демонстрация на физични и химични опити, от Лабораторията са подготвили изключително интересните презентации „Музиката в главите ни“ и Науката в приказките“.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин