Fors Vinalia и виното на легиона - от традицията до новаторството - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
25
Fors Vinalia и виното на легиона - от традицията до новаторството
ДАТА: 25 Юни 2015 ЧАС: 20:00 МЯСТО:
Добави в календара
Fors Vinalia и виното на легиона - от традицията до новаторството

На Fors Vinalia - коктейл с дегустация, който ще се състои на 25 юни (четвъртък) от 20:00 ч. в хотел "Хилтън" - Атриум в София


През 45 г. от н.е. римляните от VIII Августовски легион основават древния град Нове - там, където днес е град Свищов. Те избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение на мястото и благоприятния климат.


Няколко години по-късно, през 69 (70) г. от н.е., в римския военен  лагер "Нове", се установява I Италийски легион (Legio I Italica). Легионът е част от отбранителния пояс по река Дунав, известен като Дунавски лимес, който пази тогавашната римска провинция Долна Мизия от нашествията на племена от север. Цели четири века легионът охранява дунавската граница на Римската империя.


Виното и римляните


Древните римляни смятали виното за ежедневна необходимост, затова го "демократизират" – то е било на разположение на всички, от робите и простите селяни, до най-висшите аристократи. Това води до разпространението на винената култура до всяко кътче на Римската империя, включително и на територията на днешна България, където култът към елексира на боговете вече е положен от тракийските племена.


Изградените основи от траките и римляните са толкова силни, че много от принципите и техниките, разработени от тях, могат да бъдат открити в съвременното винопроизводство.


Fors Vinalia и "Легио Прима"


2000 години по-късно "Винпром Свищов" продължава древната традиция, завещана от траките и римляните, създавайки с много страст вина, които носят специфичния характер на лозята oт южните склонове до голямата река.


Виното е основен елемент на събитието Fors Vinalia, на което "Винпром Свищов" ще представи последната си колекция от изтънчената линия вина "Легио Прима" (Legio I).


Заповядайте на 25 юни (четвъртък) от 20:00 ч. в хотел "Хилтън" – Атриум в София, за да съживим заедно легендата за римския военен  лагер "Нове" и I Италийски легион.


От традицията до новаторството – това е пътят, който екипът от енолози на "Винпром Свищов", ръководен от уайнмейкър Фредерико Ричи, извървя, за да поднесe в една чаша цялото превъзходство на вина от бели и червени сортове грозде.


Legio I Chradonnay - сламено-жълт цвят със зеленикав оттенък, ароматът е комплексен на свежи тропически плодове, банан и ананас с акценти на сладка ванилия. Добра комбинация с всички видове ястия от  пиле, както и със меки сирена и плодове. Температура за консумация 12оС.


Legio I Sauvignon Blanc - светъл зеленикав цвят с наситен аромат на свежи цитрусови плодове, зелена трева и мускус с нюанси на свежа дървесина. Добра комбинация със салати с млечен дресинг, бели меса със сос и паста. Температура за консумация 14оС.


Legio I Rose - бледо розов цвят, вкусът е свеж стегнат и плътен, ароматът е комплексен на зрели горски плодове с флорални акценти със запомнящ се финал. Добра комбинация с карпачо от сьомга, морски дарове и бели сирена. Температура за консумация 12оС.


Legio I Fine Old Brandy - произведено по класическа технология от винен дестилат, отлежавал най-малко 10 години във френски и американски дъбови бъчви тип "барик". Притежава тъмно кехлибарен цвят с нюанси на старо злато. Комплексен аромат на ванилия, благороден дъб, бадем и карамелизиран плод. Вкусът се отличава със забележителна мекота, плътност и елегантен финал.


Повече за събитието тук. Покана може да заявите тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин