Иван Вазов - пловдивски хроники - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
23
Иван Вазов - пловдивски хроники
ДАТА: Oт 23 Септември 2014 до 17 Октомври 2014 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Иван Вазов - пловдивски хроники

Иван Вазов - "Пловдивски хроники"


В рамките тазгодишното издание на Празници на стария град, чийто надслов „Адрес на вечността” Общински институт „Старинен Пловдив” и Национален литературен музей – София ще представят поредната си съвместна изложба, която ще се открие на 23 септември, вторник, от 17:00 ч. в Данчовата къща в Стария град, посветена на 70-годишния юбилей и 50-годишния творчески юбилей на Иван Вазов.


Изложбата е озаглавена „Иван Вазов - Пловдивски хроники”, защото ясно показва, че Пловдив е особено специален град в живота на големия български автор. Градът е свързан с един от най-силните му творчески периоди (1880 – 1886 г). През това време Вазов се реализира като политик, редактор на в. „Народний глас”, списва списанията „Наука” и „Зора”. Едни от най- прочутите му стихотворения са създадени тук, на пловдивска земя: „Иде ли?”, „Немили- недраги”, „Епопея на забравените” и др.


Изложбата се реализира със съдействието на Държавен архив - Пловдив и чрез нея за първи път пловдивската публика ще има възможност да види подаръците, които е получил поетът по случай двойния юбилей: художествено изработен диплом за почетно гражданство, художествено изработен адрес, бъклица от художника Ботушаров, картини от български художници с неговия лик, поздравителни адреси, множество документи, свързани с организацията на юбилея, както и оригинален плакат- позив за честванията.


Изложбата, която може да бъде разгледана до 17.10.2014 г., ще бъде съпроводена и с пловдивската премиера на книгата „Неканоничният Вазов” на Катя Зографова, директор на Национален литературен музей. Книгата ще бъде представена от историка Владимир Янев, доцент в Пловдивския университет.


Място на събитието: Данчова къща, ул. „Арх. Хр. Пеев” №2


Ден и час: 23 септември, 17.00 ч.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин