Изложба Ах, тези пороци в Търговище - Търговище, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
18
Изложба Ах, тези пороци в Търговище
ДАТА: Oт 18 Май 2017 до 28 Май 2017 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Ах, тези пороци в Търговище

ИЗЛОЖБА „АХ, ТЕЗИ ПОРОЦИ ?!?”


На 18 май /четвъртък/ от 17.00 ч., в Регионален исторически музей-Търговище, Славейково училище, ще бъде открита изложбата "Ах, тези пороци?!?". Експозицията е дело на Исторически музей – Горна Оряховица и е посветена на сладки, горчиви или тръпчиви изкушения в живота на човека, на които се отдаваме ежедневно, макар те не винаги да са безвредни.


„Захар, кафе & сие“ представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др. Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, ангажирани с мелене, печене, съхранение и пиене на кафе или чай. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.


„Тютюн, енфие & сие” е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен вредител на човечеството. В края на ХІХ и началото на ХХ век (около три столетия след идването му) тютюнът вече успява да подчини значителен процент от индустрията. Произвеждат се множество продукти пряко или косвено свързани с тази култура – кутии, лули, табакери, пунгии, появява се и първообразът на кибрита. Тази тенденция не подминава и Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Най-известната от тях е „Малка Загорка”, откъдето са голяма част от експонатите, някои вече с над 100-годишна история. Характерни за отминалия век остават безграничните като въображение и послания реклами на тютюнопушенето. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за свободомислещите, бунтарите, интелектуалците и бохемите. В същото време започват да се промъкват и все по-мрачни статистики за вредите, предизвикани от този порок…


Експозицията представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата също така са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин