Изложба ArtExtreme 15 за културното наследство на Варна - Шабла, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
04
Изложба ArtExtreme 15 за културното наследство на Варна
ДАТА: Oт 04 Май 2017 до 06 Май 2017 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба ArtExtreme 15 за културното наследство на Варна

Изложба “ArtExtreme 15” в Зелен образователен център


От 04 до 06 май в Зелен образователен център с подкрепата на община Шабла гостува изложбата “ArtExtreme 15” на варненския художествен екип АНДАРИ. Откриването е на 04 май от 17:30 часа. През 2015-2016 г. изложбата беше показана под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова в галерия Espacio BOP – Мадрид, Испания; в Национален етнографски музей – София и във Военноморски музей – Варна.


“ArtExtreme 15” е многожанрова изложба – призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България. Създадена е от АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева и е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров /1887-1938/, родом от Варна. Откриването е в навечерието на 130-тата годишнина от рождението на скулптора.


В пространството на изложбата върху публиката се въздейства многожанрово. 15 творби на АНДАРИ разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна. Непознати документи и снимки от личния архив на Кирил Шиваров разказват за неговата художествена и житейска съдба. Колекция ваяшки носии и накити на Йордан Иванов от Аврен и български шевици на ИЕФЕМ-БАН създават връзката между минало и настояще в изложбата. Образите на “ArtExtreme 15” са въплътени в мелодии, създадени от композитора Иван Кръстев. ArtExtreme модели са световните балетни звезди БРУКЛИН МАК, ХАНА ПАРК, САРА СТИЙЛ – САЩ, МИКО ФОГАРТИ – Швейцария, АРАТА МИЯГАВА – Япония, АРКАДИ ПОСЕЛСКИ – Русия, ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО – Австрия, ДЖАН ЧАОЙ, УАН ЧИНСИН – Китай, ЙОШИКО КАМИКУСА – Канада, КЕТРИН ХИГИНС – Белгия, СОЛИЕ САМУДИО – Панама, АВРОРА АНДРЕЕВА, СОФИЯ СЕРГИЕВА – България.


В програмата е предвидено и провеждане на лектория „Силата на българския дух“, художествено занимание „Българската шевица – поглед към света“ и работилница „Създаване на ваяшки накити“, които целят приобщаване на местната общност за осмисляне на собствената ѝ българска същност. Входът е свободен.


Тази година с изложбата “ArtExtreme 15” в Шабла, АНДАРИ дават начало на поредица свои събития, посветени на 130 години от рождението на скулптора Кирил Шиваров. За увековечаване на неговата памет, през месец юли във Варна и през ноември в София, те ще покажат документална изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ под патронажа на Министерство на културата, с партньорството на Държавна агенция „Архиви“ и медийното партньорство на БНТ. В края на 2015 г. по инициатива на АНДАРИ община Варна постави бюст-паметник на Кирил Шиваров в родния му град.


АНДАРИ са създатели на първия в страната Център за образна култура ArtExtreme, едноименна изложба и Школа за образно изкуство ArtExtreme Concept. Съучредители на медийна секция към СЖБ Подкрепа. Членове на Международната Академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ и на Сдружение Обединени Бизнес Клубове.


ПРОГРАМА


04 МАЙ
Зелен Образователен Център
17:30 ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ArtExtreme 15


05 МАЙ
Зелен Образователен Център
17:30 СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ лектория
Силата на българския дух в изложбата ArtExtreme 15 – АНДАРИ, Варна
Ваяшки народен костюм и песни – Йордан Иванов, с. Аврен
Български празничен календар; Вибрационната сила на Българската Глаголица – инж. Таньо Танев, гл.ас. Ангел Манев, Сдружение АМАТ, Стара Загора


06 МАЙ
Градски парк Шабла
10:00 - 12:00 БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА – ПОГЛЕД КЪМ СВЕТА
Художествено занимание на открито за деца и възрастни с АНДАРИ
Зелен Образователен Център
13:00 - 15:00 СЪЗДАВАНЕ НА ВАЯШКИ НАКИТИ
Работилница с Йордан Иванов от с. Аврен – музикант и фолклорист, майстор на автентични накити.
Подходящо за деца над 12 години и възрастни.
Вход свободен.


Следете събитието във фейсбук

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин