Изложба „И ние бяхме деца“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Дек
15
Изложба „И ние бяхме деца“
ДАТА: 15 Декември 2017 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „И ние бяхме деца“

На 15.12.2017 г. от 11:00 ч. в експозицията на Националния политехнически музей ще бъде открита гостуващата изложба от Исторически музей – Попово „И ние бяхме деца“. Тя представя играчки от първата половина на XX век. Наред със самоделните играчки от парцали, дърво и тел, които са масови в този период, не само за селските деца, но за градските „гаврошовци“ са показани и образци от серийни игри и играчки. Сред  тях са кукли от различни видове и размери, детски колела, тротинетки и други забавни детски предмети. Част от играчките са тематични – шевни машини, кораби, локомотиви -  и отговарят напълно на профила на НПТМ.  

Сред атракциите в експозицията е бебешка количка от ракита, от края на XIX век, произведена във Виена. Като фон на играчките са 10 голямоформатни постера със снимки на деца от съответната епоха. Това провокира зрителя да погледне в детството по друг начин, с носталгия, с тъга, но и с усмивка.


Изложбата е допълнена с експонати от фондовете на НПТМ. Музеят представя колекцията от детски играчки, дарена от Джон Червенка. Играчките са ръчно изработени и изрисувани от самия него. Авторът им черпи вдъхновение от "Златната ера на играчките“ и следва техниките за тяхната направа от ХIХ век, като използва само опростени инструменти.


На откриването ще има и изненада - специална „ретрохимична“ демонстрация и дискусия на тема: „По-екологични ли са играчките на баба от моите?“


В навечерието на най-светлия празник изложбата е подарък за децата и всички, които продължават да носят детето в себе си. Тя е част от специалните събития, които НПТМ организира по повод своя 60 годишен юбилей.


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин