Изложба Красотата на времето - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
12
Изложба Красотата на времето
ДАТА: Oт 12 Май 2017 до 20 Май 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Красотата на времето

60 години Национален политехнически музей - „съхранил времето“


На 12 май, петък, от 18.00 ч. тържествено ще бъде честван 60-годишният юбилей на Националния политехнически музей.


Кулминацията на празничната програма е откриването на изложбата „Красотата на времето“. В нея за първи път ще бъдат показани заедно, най-изящните образци на салонни и джобни часовници от фондовете на музея, сбирките на Георги Хаджиниколов и Теодор Димитров, както и от “Царската колекция”. Природата на часовниците, в качеството им на механизми за времеизмерване, но и в качеството им на вещи, създадени да носят естетическа наслада и да бъдат белег на престиж, определя заглавието на изложбата. Синтезът на фина техника и висша естетика е характерен за всички показани образци. И салонните, и джобните часовници са от XIX в. и носят художествената стилистика на своето време. Част от тях са произведени от водещи английски фирми специално за пазара на Ориента. Други са работа на най-известни френски и швейцарски часовникари, някои, от които с гордост са поставили щемпели върху механизмите с означения за получените от тях медали на световни изложения.


В експозицията ще бъде показана и изложба от плакати на най-значимите реализирани събития през изминалите 60 години.


Посетителите ще могат да видят непоказвания до този момент в музея изключително елегантен Форд, модел „А“ от 1928 г. Автомобилът е реставриран с любезното съдействие на Мото-Пфое. Той е в движение и през 2016 г. участва в признатия от Гинес световен рекорд за най-дълга колона от коли на американската марка.


И като реверанс към публиката – точно на 13 май (събота) - датата на основаването на музея - експозицията на НПТМ ще бъде със свободен вход до 17.00 ч. От 14.00 ч., на всеки кръгъл час ще стартират атрактивни демонстрации.


Специален подарък ще получат всички, които не успеят да дойдат: за цели 6 дни,от 15-ти до 20-ти май включително, всеки ден, музеят ще може да се разгледа без билет между 12:00 до13:00 ч.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин