Изложба „Луксът на XIX век” във Велико Търново - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
29
Изложба „Луксът на XIX век” във Велико Търново
ДАТА: Oт 29 Март 2017 до 07 Април 2017 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Луксът на XIX век” във Велико Търново

От 21 март 2017 г. Регионален исторически музей-Велико Търново, музеите от Бургас и Русе и Художествена галерия „Борис Денев“ ще представят в старата столица изложбата „Луксът на XIX век“. Експозицията в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще покаже как са изглеждали домовете на заможните българи през XIX и началото на XX век. Това е периодът на "алафрангата", когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.


В изложбата са включени ценни образци на европейското приложно изкуство - нacтoлни чacoвници, cвeщници, подноси, cepвизи, oглeдaлa,кyтии зa бижyтa, cтатуетки oт бpoнз и пopцeлaн, картини и други изящни предмети. Тези предмети представят промените във вещният свят на градското население. Влиянието на европейските модни тенденции през XIX век поражда в страните от Западна и Централна Европа масово производство на декоративни елементи за бита и украсата на вътрешното пространство – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Разширяващият се спектър от вкусове и качества предизвиква използването на различни материали. За статуетки и метални съдове се използват различни метални сплави, заместващи среброто и бронза, което прави не само интериорния лукс, а и изкуството като цяло по-достъпни за широки кръгове граждани


Луксът на XIX век” включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас. Много от часовниците, сервизите, картините, огледалата, кутиите за бижута, скулптурите от бронз и порцелан в колекцията са задържани и конфискувани от митницата в Бургас, при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.


Френската колекция”, постъпила в музея през 1996 г., включва 13 настолни часовници, 32 вази, 11 свещници, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са от епохта на романтицма от края на XVIII и XIX век.


През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в бургаския музейт.нар. „румънска колекция” от предмети на декоративното и приложно изкуство. Тя съдържа картини, огледала, сервизи, произведени в ателиета на Австронгарската империя и Италия, които са част от интериора на европейските домове от началото на ХХ век.


В експозицията са включени и предмети с висока художествена стойност от колекциите на русенския и великотърновския музей.


Изложбата „Луксът на XIX век” ще бъде открита на 21 март 2017 г.,(вторник), от 17,30 часа.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин