Изложба Майсторство от близо и далеч - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
16
Изложба Майсторство от близо и далеч
ДАТА: Oт 16 Юни 2017 до 30 Септември 2017 ЧАС: 12:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Майсторство от близо и далеч

Изложбата „Майсторство от близо и далеч” е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти


На 16 юни, от 12:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър“ ще бъде открита изложбата „Майсторство от близо и далеч”, която е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Експозицията проследява развитието на Панаира през годините. 

Първата проява от подобен характер е през 1990-та. Идеята е да се възстанови в музейна среда, при строго придържане към традициите, панаир от миналото, с акцент върху занаятчийското производство.

Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на септември, музеят става притегателен център на майстори от цялата страна, дошли да представят своята продукция, да обменят идеи и опит.

През 2003 година събитието прехвърля пределите на страната, привличайки майстори от чужбина. Провежда се Първи международен панаир на традиционните занаяти. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“, с подкрепата на медии, занаятчийски камари, туроператорски фирми.
           
В периода от 2003 до 2016 година в него участват майстори от Азербайджан, Беларус, Великобритания, Литва, Мароко, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Сирия, Судан, Украйна, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Южна Корея, Япония и други.
 
Автори на изложбата „Майсторство от близо и далеч” са: Величка Илиева – главен уредник, Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти”. Изложбата включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”.

Изложбено ще бъде разположена в пространство над Дърворезбарска работилница в Етнографски музей на открито „Етър“ и ще остане там до края на септември. 


48930

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин