Изложба "Трепка българска" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
24
Изложба "Трепка българска"
ДАТА: Oт 24 Април 2018 до 11 Май 2018 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "Трепка българска"

„ТРЕПКА БЪЛГАРСКА“
Изложба текстилни пана по мотиви от българска трепка се открива в Националния етнографски музей


На 24 април 2018 г. от 18:00 ч. в Националния етнографски музей се открива изложбата „ТРЕПКА БЪЛГАРСКА“. Автор е Венцислава Великова от Белослав, която представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Тя избира да изобрази елементи от трепки, водена от желанието да ни покаже едно различно нейно възприятие.


На 25.04.2018 г. от 10:30 ч. до 12:00 ч. в залите на музея ще се проведе работилница, на която ще можете от близо да се запознаете със стила на работа и техниката на Венцислава и да създадете малки собствени текстилни пана, вдъхновени от изложбата. Входът за работилницата е свободен при предварително записване на имейл bulgariansunart1@gmail.com. Местата са ограничени.


Изложбата може да бъде посетена до 11 май 2018 г. в работното време на Националния етнографски музей на пл. "Княз Александър I" № 1 в София.


Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа. Изложбата се показва в партньорство с ИЕФЕМ-БАН и с подкрепата на община Белослав. Национален етнографски музей участва в изложбата с трепки от своите фондове. Куратор от страна на музея е гл. ас. д-р Андрей Тонев.


„В творчеството си преминах през шевиците и носиите, сега се спирам на накитите. Моето мнение за орнаментите, комбинирани в група или групи украси в накитите, е съвсем различно от общоприетото. Според мен това са остатъци, знаци от древно ясновидско виждане, които също, както при шевиците, са преминали в украсата на облеклото, оръдията на труда, домовете, други текстилни платна – черги, одеяла, килими, покривала. Всеки символ както преди, така и сега, си е имал значение, както и място, където да се постави. Днес вече не знаем значението на конкретните символи, знаци, групи от символи, превърнали се в шевици, украси, накити. Поради тази причина пресътворяването им трябва да става точно. Задължително е винаги се упоменава от къде е взет символа, шевицата.“ – казва Венцислава Великова, автор на изложбата.


„За своите художествени пана Венцислава използва вълнени платове, престилки и карета от раклите на старите къщи на баби и прабаби. Изработените пана включват традиционните български мотиви – части от шевици и носии, заедно с персонажи от българската култура и история. Идеята в нейните произведения не е да връща старото, нито да запазва традициите, а да „реставрира“ красивото в тях и да го поднесе по подходящ начин на съвременното ни ежедневие. Творбите на Венцислава са притежание на читалища, галерии и частни лица.“


АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, организатори и куратори на изложбата


За Венцислава Великова вижте ТУК.
Следете събитието във Фейсбук

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин