Изложба "В светлината на Освобождението" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
27
Изложба "В светлината на Освобождението"
ДАТА: Oт 27 Февруари 2018 до 15 Април 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "В светлината на Освобождението"

Реионален исторически муззей – София представя изложбата "В светлината на Освобождението", посветена на 140 години от Освобождението на България. Откриването е на 27 февруари 2018 г. (вторник) в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) от 17:30 ч.


"В светлината на Освобождението" е експозиция, описваща борбата на българите за самостоятелна държава. Изложбата се посвещава на 140 години от Освобождението на България от османско владичество като фокусът пада върху случващото се в София.


Представени са отделни етапи от борбата чрез движенията за самостоятелна българска църква и българско светско образование. Описана е дейността на софийския революционен комитет и пребиваването на Васил Левски в София, както и подвигът на софийските книжари.


Паралелно се обръща внимание на дейността на европейските дипломати преди и по време на Освобождението на града на 4 януари 1878 г.


Използвани са разнообразни изразни средства за всеобхватно представяне на историческата картина. Могат да бъдат видяни оригинални документи, старопечатни книги, художествени творби, учебници от възрожденските библиотеки и лични вещи. Допълнително са представени архивни фотографии и мултимедийни филми.


54468


Сред оригиналните експонати фигурират: статуетка на конна фигура с имп. Александър II (проект на Арнолдо Дзоки от паметника на Цар Освободител); сребърен патрондаш, принадлежал на Захари Зограф; сабя на Панайот Хитов; дивит (приспособление за съхранение на мастила и инструменти за писане от XIX в.) и др.


В съседната на изложбата зала, определена за ползване на мултимедийните продукти, има съпътстваща експозиция от ученически рисунки на тема „Освобождението на София и България“.


Партньор на изложбата е Народно читалище "Иван Денкоглу – 1867 г." гр. София.


Изложбата "В светлината на Освобождението" е разположена в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) в периода 27 февруари – 15 април 2018 г.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин