Изложба Властелините на Родопите - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
17
Изложба Властелините на Родопите
ДАТА: Oт 17 Май 2017 до 02 Юни 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Властелините на Родопите

Властелините на Родопите „долитат“ в центъра на София за 25-тата годишнина на екомрежата Натура 2000


Уникални кадри, разкриващи дивия свят на Източните Родопи със специален акцент властелините на родопското небе - белоглавите и черните лешояди, ще бъдат изложени в центъра на София за 25-тата годишнина на екомрежата Натура 2000.Тридесет и две снимки от български и чуждестранни професионални фотографи представят изключителната природа и биоразнообразие на Източните Родопи от 16 май до 2 юни. Официалното откриване на изложбата „Властелините на Родопите“ ще се проведе тази сряда, на 17 май от 17ч. в откритото изложбено пространство в градската градината пред Народния театър в София. Всеки посетител ще може да си отнесе късче от Родопите със себе си. Гостите на официалното събитие ще получат специално направена за събитието картичка с подбрани кадри от фото-галерията.


Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000. Изложбата представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.


48360


В изложбата „Властелините на Родопите“ посетителите ще могат да видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани. Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа: включва над 4300 животински вида. Девет зони по НАТУРА 2000 обхващат най-интересните от екологична гледна точка места. Районът е единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Източните Родопи подслоняват значителни популации на вълци, чакали и видри в България. Кафявата мечка също започна да се връща в тази част на планината през последните години.

Идеята на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората. И така да помогне за опознаването и опазването на това диво кътче.


48359


Сред поканените за участие на откриването на изложбата са представители на Генерална дирекция Околна среда на ЕК, Представителството на ЕК в България, Министерството на земеделието, храните и горите, посланици, местни администрации и неправителствени организации, експерти.


С тази изложба целим oще да изкажем признанието си и да насочим общественото внимание към значителните постижения на природозащитното законодателство на ЕС и на програмата LIFE в опазването на българската природа и на Родопите в частност. Тази година отбелязваме 25-ата годишнина на програмата LIFE, както и на Директивата за местообитанията: и двете са одобрени на 21-ви май, 1992 г. Оттогава насам те са допринесли съществено за опазването на неповторимото природно наследство на цяла Европа, а в последните десет години – и на България.


Изложбата се организира от фондация По-диви Родопи по проект Опазване на черните и белоглавите лешояди в трансграничния район на Родопите (LIFE14 NAT/NL/000901) с любезното съдействие на дирекция „Култура“ към Столична община.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин