Изложба стъкло и графика в галерия Серякова къща - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
29
Изложба стъкло и графика в галерия Серякова къща
ДАТА: Oт 29 Юни 2016 до 29 Юли 2016 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба стъкло и графика в галерия Серякова къща

На 29.06.2016 от 18.00 ч. в галерия „Серякова къща” се открива изложба стъкло и графика на художничката от гр. Елхово Петя Христова.

Петя Христова е родена на 29.09.1968 г. в гр. Елхово. Завършва Пловдивски университет педагогически факултет. Известно време работи като учител, след което започва да се занимава с изкуство в различни области живопис, графика (монотипия), скулптура, витраж и топено стъкло. Въпреки, че не притежава професионално арт образование, започва да изработва разни неща  за приятели, а после превръща хобито си в професия.
Живее и работи в гр. Елхово, заедно със своя съпруг иконописеца Куман Сталев. Нейни творби притежават художествена галерия “Жорж Папазов“ гр. Ямбол, музей  „Теранда“  Косово и частни колекционери от Германия, Англия,Италия, Кипър, Шотландия, Швейцария, Гърция, Турция, Косово, Албания, Македония, Америка и България.

Носител е на две международни награди – награда на министерството на културата Косово за проекта „Глобъл арт“ 2015 г. и награда за принос на международния фестивал за изкуства „Теранда“ Косово 2011 г.
Участва в множество арт пленери, фестивали и симпозиуми в България и чужбина.
Създава и ръководи два арт проекта за деца в Косово – „Хартиена мания“ и „Копринено приключение“

Има колективни и самостоятелни изложби в България, Германия, Италия, Косово, Турция, Македония, Аржентина, Албания и Кипър.
С Троян я свърза приятелството й със семейството на общинската съветничка Калина Калинска.

Миналата година Петя и съпругът й Куман посещават галерия „Серякова къща” и в приятелски разговор  се ражда идеята за самостоятелна изложба,която да се открие точно на Петров ден.


Изложбата ще продължи до 29-ти юли. В нея ще можете да видите произведения от стъкло и графика.






 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин