Изложба на шита дантела в Регионалния исторически музей - София - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
01
Изложба на шита дантела в Регионалния исторически музей - София
ДАТА: Oт 01 Февруари 2017 до 30 Април 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на шита дантела в Регионалния исторически музей - София

"Изящество и красота от миналото" е нова временна изложба, посветена на шитата дантела. Това е майсторско изпълнение на декорации, предназначени за части от традиционното облекло и вещи от бита. Най-старите са от края на XIX, а най-новите от първото десетилетие на XXI в.


Всички предмети във временната експозиция са обединени от техниката си на изработване. Дантелите са шити с игла и конец. Конкретните експонати са: литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо, бижута, коледни играчки за елха и др. Могат да се видят предмети от: Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица, Златица. Изложени са и дантели, дело на арменската общност в София, както и на представители от две дантелиерски общности – "СедянкаТА" и "Работилница Седянка".


Временната изложба "Изящество и красота от миналото" ще има и редица съпътстващи инициативи: ателиета и работилници за деца и възрастни, демонстрации, арменска вечер, дизайнерски мултимедийни презентации и фотосесии, както и кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие.


Партньори на изложбата са: Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, Регионалният исторически музей – Кюстендил, Градските исторически музеи в Ихтиман и Самоков, Дирекцията на музеите – Копривщица, Народното читалище "Христо Смирненски – 1889 г." – гр. Златица, арменската общност в София, дантелиерски кръгове и дизайнери от Националната художествена академия.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин