Изложба “A DREAM” - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
25
Изложба “A DREAM”
ДАТА: Oт 25 Април 2018 до 16 Май 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба “A DREAM”

Галерия „ЕТЮД“ има удоволствието да ви представи изложбата “A DREAM” (ЕДНА МЕЧТА), която представя творби, рисувани в периода 2014-2018 г. и е дебютна самостоятелна изява на Румяна Дамянова. Отразяващата се върху платната „мечта“ (или „сън“) е не просто създадена от въображението представа – тя е пъстроцветна, красива, нелогична, нереална, проекция на непреодолимия импулс за експресия на случващото се в личните емоционални хронос и топос, което може да бъде изразено единствено по този начин.


Представените платна са създадени с разнообразни художествени средства, в по-голямата си част абстрактни, необективни, обединени от ярката палитра на „мечтаното“ – релефни, покрити със слоеве от динамични и искрящи цветове, и вибриращи от наситена енергия. В творческия фокус на художничката е абстракцията и необработената експресия, постижима единствено с цвят, различни инструменти и материали, текстура на платното, мазки на четката, шпаклата или просто пръстите. Онова, което дълбоко я вълнува, е предаването на емоцията посредством ефектите от фрагментираното и дефрагментирано изображение, полагането и „връщането“ на цвета, промяната на художествените медиуми.


55679


Като художник Румяна има неспокоен ум и непрекъснато провокира и предизвиква себе си с нови, различни средства, материали, методи, инструменти и идеи. В разнообразните си творчески търсения тя се опитва преди всичко да се забавлява като прилага на практика усещането, че изкуството е възможно само като лийла (игра) и се появява изпод ръцете на художника когато пуруша (духът) е отделен от пракрити (тялото), а умът му е в нирвичарта (без мисли).


55682


Румяна Дамянова е индолог по образование, със защитена в СУ „Св. Климент Охридски“ докторска дисертация по индийска литература, свързана с театрално-танцовото изкуство. Завършила е курсове по графика и архитектурно рисуване, към момента продължава да се обучава и образова предимно посредством различни онлайн платформи. Активна е като художник от края на 2014 г.


55680

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин