Изложбата „Да спечелиш с майсторлък" в Етъра - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
18
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък" в Етъра
ДАТА: Oт 18 Май 2017 до 28 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък" в Етъра

Изложбата „Да спечелиш с майсторлък" ще бъде открита в ЕМО „Етър" 


Изложбата „Да спечелиш с майсторлък" ще бъде открита в ЕМО „Етър" на 18 май от 12:00 часа. Представени са над 150 експоната, свързани с провеждането на майсторските надпревари през годините. 

Етнографски музей на открито „Етър“ е утвърдена институция, която проучва, изследва и представя съвременни майстори, носители на старите занаятчийски традиции. Всяка година в музея майстори от различни занаяти мерят сили, умения и талант в няколкодневна майсторска надпревара в предварително определен занаят. Събитие от такъв характер се провежда само в ЕМО „Етър" и е уникално не само за България, но и за европейските музеи под открито небе. 

Началото на майсторските надпревари е през 1981 година във връзка с честване на 1300-годишнината на българската държава. Провежда се между майстори по дървостругарство от Габрово.

От 1982 година до 1989 година майсторските надпревари се провеждат съвместно със Задруга на майсторите на народни и художествени занаяти.


През 1982, 1983 и 1984 година в благородна надпревара се представят бакърджии от страната. През 1985 и 1986 година са ножарите, а през 1989 година - майсторите-ковачи. От 1989 година до 2003 година музеят е организатор на една майсторска надпревара - през 1994 година, посветена на 30 години от откриването на първия музей на открито в България.


Международният панаир на традиционните занаяти, който се организира от 2003 година от  Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“ възроди традицията за провеждане на майсторски надпревари, в които участват 96 майстори от България, Румъния, Сърбия, Турция,  Украйна и Холандия


За участие в  надпреварите се срещат майстори от различни поколения, за които състезанието остава на заден план. За тях музеят е мястото за размяна на мисли, идеи, умения, които стимулират творческата им активност, дават им  увереност и самочувствие.
    
Изложбата „Да спечелиш с майсторлък" запознава посетителите на „Етър“-а с регионалните и национални особености на традиционната и съвременна занаятчийска култура.


Автори на изложбата са Величка Илиева, главен уредник на ЕМО „Етър“ и Росица Бинева, уредник отдел „Занаяти". 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин