Изявена испанска цигуларка гостува в Концертмайсторите - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
16
Изявена испанска цигуларка гостува в Концертмайсторите
ДАТА: 16 Октомври 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Изявена испанска цигуларка гостува в Концертмайсторите

Летиция Морено, наречена от пресата „новата Марта Аргерих на цигулката“ открива сезона на Оркестъра на Класик ФМ радио, а първите 100 билета за концерта са на промоционална цена.


Темпераментната испанска цигуларка Летиция Морено ще гостува през есента като солист в проекта „Концертмайсторите“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“. На 16 октомври тя ще свири на сцената на зала „България“ заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Лучано Ди Мартино. Това ще бъде първият концерт на оркестъра за сезон 2015/2016.


Билетите за събитието са в продажба от днес, 16 юни, като първите 100 билета ще бъдат на промоционална цена. Продажбата е само в офиса на „Кантус Фирмус“  на ул. П. Волов №3 с работно време 10:00 – 17:00 ч.

Проектът „Концертмайсторите“ е финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е.

Acción Cultural Española / Испанско културно действие e обществена организация, която се занимава с популяризирането на културното наследство на Испания чрез изложби, конференции, лекции, филми, кино, музика, аудиовизуални продукции и  др.)

Летиция Морено гостува за втори път в България, след като през 2008 година тя се представи с голям успех у нас също в цикъла «Концертмайсторите». За изминалите 7 години нейната кариера се разви изключително бързо, като през 2012 г. тя бе отличена с наградата ECHO в категория „Изгряваща звезда“.


Родена през 1985 г. в Мадрид, Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в  Гилдхол скул в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легенрадния Мстислав Ростропович.

„Новата Марта Аргерих на цигулката“ - така пресата нарича младата цигуларка след изпълнението й на цигулков концерт оп.99 от Дм. Шостакович. „Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар“, пише за нея Le Figaro през 2014 г. Сред най-интересните й изяви през последните месеци са концерти с диригентите Андрей Борейко, Андрес Ороско-Естрада и Зубин Мета.


Летиция има покани за концерти от звездите на диригентския подиум Густаво Дудамел и Валери Гергиев. Предстои й турне в Китай с диригента Еса-Пека Салонен и „Камерен оркестър Густав Малер“. Наскоро цигуларката направи голямо турне в Италия, Русия и Великобритания с диригент Юрий Темирканов и Филхармонията на Санкт Петербург. С този оркестър и диригент Летиция Морено осъществи записите за своя албум с музика на Шостакович, издаден от престижната компания „Дойче Грамофон“ през ноември 2014 г. 
През март 2015 г. Летиция Морено дебютира с успех в САЩ, където изнесе концерти с Националния симфоничен оркестър под диригентството на Кристоф Ешенбах.


Дата: 16 октомври 2015 г.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин