Карнавал на биоразнообразието на Зелени Дни - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
22
Карнавал на биоразнообразието на Зелени Дни
ДАТА: 22 Май 2015 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Карнавал на биоразнообразието на Зелени Дни

Българска фондация Биоразнообразие кани децата на София на пъстър карнавал в центъра на града на 22 май 2015 г. (петък) от 17.00 часа.


Поканени са всякакви птици, мечки, делфини, вълци, калинки и гущери, добре дошли са лилии, кокичета, тръстики и зеленики. Единственото условие е „гостите“ да са наши видове – от флората и фауната на България, защото видове от други епохи и континенти няма да могат да участват в конкурса, но все пак ще могат да дефилират на сцената.


Шареният детски празник се организира със съдействието на Българска асоциация за алтернативен туризъм и Община София в рамките на „Зелени дни‘2015“ и по случай 22 май - Международния ден на биоразнообразието. Поканени са децата от софийските детски градини, началните училищни класове, еко клубове към читалища, родителски кооперативи, както и самостоятелни семейства.


Очакваме децата с костюми на животни и растения от китните поля, гори, реки и морски дълбини на България в голямата шатра на „Зелени дни“ точно пред Паметника на съветската армия. Специално жури ще връчи награди за най-ефектен костюм на диво растение или животно, срещащо се в България, за „най-зелен” костюм, за най-ефектно и артистично дефилиране и др. За победителите и за всички участници ще има награди, осигурени от организаторите и изложителите в рамките на „Зелени дни“ и от списание „Бърборино“ на издателство „ФЮТ“.


Надяваме се този празник на децата и природата в София да предизвика интереса на малки и големи за запознаване с различните обитатели – растения, земноводни, бозайници, птици, насекоми в България. Вярваме, че изграждането на самосъзнание и отговорност на опазването на околната среда започва от най-ранна възраст – най-добре чрез игра, в която са ангажирани родители, възпитатели и приятелския кръг. Всички заедно, търсейки вдъхновение сред природата, в сайтове или енциклопедии, ще обсъждат, избират и изработят заедно карнавалните костюми. Така с общи усилия Карнавалът да се превърне в един чудесен празник за софийските деца, на който освен да се забавляват, ще научат и нещо повече за българската природа, за заобикалящата ни среда и за това как да ги опазим.


Предвидени са и игри с публиката, свързани с българската природа, със зеления начин на живот, с ползата от рециклиране на отпадъците и др. КАРНАВАЛЪТ се организира от БФБ в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


За повече информация:


Йорданка Динева, Българска фондация Биоразнообразие, 0896 79 89 02, jordanka.dineva@biodiversity.bg
Радостина Ценова, Българска фондация Биоразнообразие, 0896 79 89 08, radostina.tzenova@biodiversity.bg


„За Балкана и хората“


Проектът „За Балкана и хората“ се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Партньори по проекта са МЗХ заедно с пет български и четири швейцарски неправителствени организации. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина. Основната му цел е създаването на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.


В резултат на проекта в България вече действат първите схеми на плащания за екосистемни услуги чрез създаване на реални механизми за устойчиво ползване на ресурсите в защитените територии. С експертна и техническа помощ се подпомага и насърчава преработката и директната продажба на фермерски храни. Обучени са 230 държавни служители, 400 фермери, 1500 студенти и представители на неправителствения сектор.


Информационната система за местните породи дава възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на редки породи. Работи се за управлението и устойчивото ползване на високопланинските пасища. Финансирани са пет бизнеса, чиято дейност подпомага биоразнообразието.


Проектът търси обществена подкрепа за устойчивото и справедливо използване на природните ресурси, подпомагайки Коалиция „За да остане природа в България“и работейки за обучението на бъдещите лидери в опазването на природата.


Вижте повече тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин