Кехлибарен грозд - национален фолклорен фестивал - Харманли, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
12
Кехлибарен грозд - национален фолклорен фестивал
ДАТА: Oт 12 Юли 2015 до 13 Юли 2015 МЯСТО:
Добави в календара

Над 1600 професионални и любителски фолклорни състави, индивидуални изпълнители, оркестри, народни хорове и ансамбли от цялата страна ще вземат участие в петия юбилеен Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2014“. Фестивалът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата, на 12 и 13 юли 2014 г. на откритата сцена в Градската градина на град Харманли. За втора поредна година градът е домакин на фестивала.


Организатор е Народно читалище „Просвета-1925” с. Лозен, обл. Хасково, партньори са Община Харманли, Института за етнология и фолклористика към БАН, Министерство на културата и др. Спонсор на фестивала е Корпоративна търговска банка.


Професионалното жури ще бъде председателствано от проф. Петър Льондев – председател на Съюза на българските композитори, г-жа Розалина Гогова – етнограф и почетен председател на журито, и членове: проф. д-р Светла Калудова-Станилова – Декан на факултета по Музикален фолклор и хореография  към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, доц. д-р Валентина Ганева-Райчева – фолклорист, представител на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките, Иван Иванов – хореограф на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ гр. Хасково и Васка Ангелова – народна певица, асистент на проф. Льондев.  


Целта  на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни.


Демонстрации на стари техники за изработване на дантели, бродерии и плъсти ще направят нашите приятели от Национално движение "Работилница Седянка". Публиката ще има неповторимия шанс да опита и заедно с майсторите от Работилница "Седянка" да се впусне в магията на старите занаяти!


За изминалите години фестивалът се превърна в емблематичен за региона ни и се утвърди на национално ниво. Наред с многото нови участници, които привличаме с всяка изминала година, групите които са участвали през годините, очакват с нетърпение поредното издание на фестивала и участват отново с голямо удоволствие. За четирите години участниците са над 4300 души. Всичко това безспорно говори за нивото на конкурса и е най-индикативният, най-отличителният показател.


За повече информация тук и тук

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин