Китайската нова година 2016 - Китай - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
08
Китайската нова година
ДАТА: 08 Февруари 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Китайската нова година

Както в Китай, така и навсякъде по света в китайските квартали Китайската нова година се празнува с богата трапеза, около която семейството се събира и множество ритуали, носещи късмет. На различните места хората организират различни тържества, част от които са непременно парадите с китайски дракони и пурпурните фенери.


Много от новогодишните традиции произлизат от легендата за Ниан, жестокото чудовище, което идвало всяка година, за да плячкосва домовете на хората. Веднъж един старец се появил в селото и посъветвал селяните да сложат червени знамена по прозорците и вратите си, които уплашили звяра и той никога не се върнал повече.


Днес Ниан означава "година" на китайски, a къщите на хората и до днес се украсяват с червени декорации и орнаменти. Китайците си спомнят и за тези, които по някаква причина не са успели да се приберат вкъщи за празника, оставяйки свободно място на масата за тях. След вечеря никой не трябва да излиза от къщата, защото така и добрият късмет ще избяга. Всички светлини се оставят запалени. На децата се раздават червени пликове с пари.


Според китайския хороскоп 2016-а е годината на червената огнена маймуна.


Прочетете още:


Къде да посрещнем китайската нова година в Европа


Китайски хороскоп на пътешествията за тази година

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин