Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
21
Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов
ДАТА: 21 Април 2017 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов

Двамата пианисти ще изпълнят произведения на Бетховен, Лигети, Дюсапен, Щокхаузен и Ноно, с което Гьоте-институт ще представи за първи път най-новата си придобивка – 90-годишен роял „Бехщайн“.


Програма


Лудвиг ван Бетховен – Соната оп. 109 ми-мажор
Дьорд Лигети – Етюд "Есен във Варшава"
Паскал Дюсапен – Етюди VI и VII
Карлхайнц Щокхаузен – Клавирна пиеса IX
Луиджи Ноно – "...sofferte onde serene..." за пиано и магнетофонна лента


През февруари тази година Гьоте-институт стартира програма, посветена на новата музика, която досега включи излъчвания на живо и на запис от Берлинската филхармония. Публиката имаше възможността дигитално да се срещне с едни от емблематичните и основополагащи произведения на новата музика, сред които такива на Веберн, Шьонберг, Берг, Лигети и Джон Адамс.


Към дигиталното Гьоте-институт добавя и „аналоговото“ и стартира поредица от концерти на живо с български и гостуващи музиканти. За първия концерт са поканени едни от най-известните имена на българската музикална сцена – пианистката Анжела Тошева и композиторът и пианист Михаил Големинов.


На 21 април, петък, от 19:00 те ще изнесат концерт в залата на Гьоте-институт. Програмата включва произведения на Бетховен, Лигети, Дюсапен, Щокхаузен и Ноно и по този начин ще акцентира върху развитието на новата естетика и усещане, присъщи на новата музика.


С концерта на Анжела Тошева и Михаил Големинов Гьоте-институт ще отбележи най-новата си придобивка – роял „Бехщайн“ от 1927 година. „Бехщайн“ е легендарна марка немски пиана и рояли, основана през 1853 г. в Берлин от Фридрих Карл Вилхелм Бехщайн.


Анжела Тошева е изпълнител с разнопосочни интереси – след завършване на музикалното си образование се отдава на интензивна концертна дейност, изграждайки огромен репертоар, включващ клавирна музика от ранния барок до най-актуалната съвременност, което може да бъде проследено и в звукозаписните й продукции за Concord records, Labor Records и нейната музикална къща Orange Factory, в които е включена музика от сонатите на Скарлати до концертните опуси на Ксенакис и Лигети, наред с Лазар Николов и други български композитори. Концертира и изнася майсторски класове в много страни по света, като същевременно се занимава както с организация на концерти и фестивали, между които ТрансАрт, Великденски фестивал, Сонограми, Американско-български фестивал в САЩ и други, така и с продуциране на книги и интерактивни приложения с музикална ориентация.


47618


Артистичната дейност на Михаил Големинов е многопластова и е свързана както с композицията и мултимедийното програмиране, така и с пианото. Автор е на инструментална, електронна и акузматична музика в ралични стилове и жанрове, а през изминалото десетилетие активно се занимава със създаване на собствени компютърни приложения из областта на интерактивното изкуство, лайв-електрониката, музикалната графика и изкуствения интелект. Дейността му като пианист-изпълнител се базира както на клавирната класика, така и на взаимодействието й с актуални за новата епоха художествени практики и технологии.


Вход свободен.

Коментирай
Други събития
Юни
02
Концерт на Thievery Corporation в София
Концерти София, България
Добави в календара
Юни
02
A Tribute to ADELE
Концерти София, България
Добави в календара
Сеп
15
WESTBAM гостува в Клуб Терминал 1
Концерти София, България
Добави в календара
Ное
27
GODSMACK за първи път в София!
Концерти София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин