Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
21
Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов
ДАТА: 21 Април 2017 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов

Двамата пианисти ще изпълнят произведения на Бетховен, Лигети, Дюсапен, Щокхаузен и Ноно, с което Гьоте-институт ще представи за първи път най-новата си придобивка – 90-годишен роял „Бехщайн“.


Програма


Лудвиг ван Бетховен – Соната оп. 109 ми-мажор
Дьорд Лигети – Етюд "Есен във Варшава"
Паскал Дюсапен – Етюди VI и VII
Карлхайнц Щокхаузен – Клавирна пиеса IX
Луиджи Ноно – "...sofferte onde serene..." за пиано и магнетофонна лента


През февруари тази година Гьоте-институт стартира програма, посветена на новата музика, която досега включи излъчвания на живо и на запис от Берлинската филхармония. Публиката имаше възможността дигитално да се срещне с едни от емблематичните и основополагащи произведения на новата музика, сред които такива на Веберн, Шьонберг, Берг, Лигети и Джон Адамс.


Към дигиталното Гьоте-институт добавя и „аналоговото“ и стартира поредица от концерти на живо с български и гостуващи музиканти. За първия концерт са поканени едни от най-известните имена на българската музикална сцена – пианистката Анжела Тошева и композиторът и пианист Михаил Големинов.


На 21 април, петък, от 19:00 те ще изнесат концерт в залата на Гьоте-институт. Програмата включва произведения на Бетховен, Лигети, Дюсапен, Щокхаузен и Ноно и по този начин ще акцентира върху развитието на новата естетика и усещане, присъщи на новата музика.


С концерта на Анжела Тошева и Михаил Големинов Гьоте-институт ще отбележи най-новата си придобивка – роял „Бехщайн“ от 1927 година. „Бехщайн“ е легендарна марка немски пиана и рояли, основана през 1853 г. в Берлин от Фридрих Карл Вилхелм Бехщайн.


Анжела Тошева е изпълнител с разнопосочни интереси – след завършване на музикалното си образование се отдава на интензивна концертна дейност, изграждайки огромен репертоар, включващ клавирна музика от ранния барок до най-актуалната съвременност, което може да бъде проследено и в звукозаписните й продукции за Concord records, Labor Records и нейната музикална къща Orange Factory, в които е включена музика от сонатите на Скарлати до концертните опуси на Ксенакис и Лигети, наред с Лазар Николов и други български композитори. Концертира и изнася майсторски класове в много страни по света, като същевременно се занимава както с организация на концерти и фестивали, между които ТрансАрт, Великденски фестивал, Сонограми, Американско-български фестивал в САЩ и други, така и с продуциране на книги и интерактивни приложения с музикална ориентация.


47618


Артистичната дейност на Михаил Големинов е многопластова и е свързана както с композицията и мултимедийното програмиране, така и с пианото. Автор е на инструментална, електронна и акузматична музика в ралични стилове и жанрове, а през изминалото десетилетие активно се занимава със създаване на собствени компютърни приложения из областта на интерактивното изкуство, лайв-електрониката, музикалната графика и изкуствения интелект. Дейността му като пианист-изпълнител се базира както на клавирната класика, така и на взаимодействието й с актуални за новата епоха художествени практики и технологии.


Вход свободен.

Коментирай
Други събития
Дек
31
Нова година в MIXTAPE 5
Концерти София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин