Концерт от цикъла Музиката на Америка 2016 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
10
Концерт от цикъла Музиката на Америка
ДАТА: 10 Март 2016 ЧАС: 19:30 МЯСТО:
Добави в календара
Концерт от цикъла Музиката на Америка

Госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

За концерта на 10 март гостуват прочутият американски хоров диригент Андре Дж. Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Полайт


Програма с автентични госпъл и спиричуъл песни предстои през март в цикъла „Музиката на Америка“, представен от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Концертът е озаглавен Soul of America и ще се състои на 10 март от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Публиката ще чуе хорови и солови песни, които са характерни за афро - американската музикална традиция. Програмата ще бъде представена от Хора и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Андре Дж. Томас. Той е един от утвърдените специалисти в американската хорова музика, професор във Florida State University с активна международна кариера. В програмата на концерта са включени също най-хубавите откъси от операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин. Гостуващи солисти са американските певци Нагуанда Нобълс, сопран и Бенджамин Полайт, бас-баритон.

Андре Дж. Томас е дирижирал множество хорови състави в САЩ, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия. Бил е гост-диригент на Бирмингамския симфоничен оркестър, Чешкия национален симфоничен оркестър, Берлинския радиохор, Хора на Нидерландското радио, оркестрите Charlotte Symphony, Tallahassee Symphony и др. От 1988 г. той работи като артистичен директор на Общинския хор на Талахаси. Последната му книга "Way Over in Beulah Lan': Разбиране и изпълнение на негърския спиричуъл“ бързо става част от основната литература в тази област. През 2011 г. Андре Томас получава отличието Distinguished Service Award от организацията Chorus America.
 
Родена в Талахаси, певицата Нагуанда Нобълс получава пълна стипендия за Florida State University (FSU) и завършва бакалавърска и магистърска степен. Специализира в Грац, Австрия, където работи с известни вокалисти и преподаватели. След дипломирането си, Нагуанда Нобълс започва кариерата си в Austin Lyric Opera. През 2005 година тя дебютира в оперния театър на Пенсакола. Представя се с голям успех в постановка на оп. „Вълшебната флейта“ от Моцарт в Питсбъргската опера.  Участвала е също в постановки на оперите в Дейтън, Стоктън, Атланта и в концерти с Берлинския радиохор и с Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Курт Мазур.

Бенджамин Полайт произхожда от Атланта (Джорджия). Певецът притежава уникален и красив басов тембър. Завършва Florida State University, след което участва в интензивна програма на Американския институт за музикално обучение (AIMS) в Грац, Австрия. Има много изяви със Симфоничния оркестър на Северозападна Флорида, Оперния хор на Атланта, както и с Atlanta Opera Company.

Билетите за концерта Soul of America са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online тук.

За Музиката на Америка
„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин