Кукерски празници в Павел баня 2015 - Павел баня, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
02
Кукерски празници в Павел баня
ДАТА: 02 Март 2015 МЯСТО:
датата все още не е потвърдена
Добави в календара

Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай. Векове наред в края на зимата те са се очаквали и посрещали с голям интерес от млади и стари. Летоброенето не помни кога точно са се родили кукерските игри, но началото им се губи в далечното езическо минало. Може би произходът на този народен обичай е свързан с мечтата на земеделския стопанин в древността за по-голямо плодородие и здраве тогава, когато съществуването на човека зависело изцяло от природата.


В Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местното население го нарича “Карнавалът”, а кукерите се наричат “Старци”. Месеци преди празника в кукерските семейства цари скрито за чуждите очи оживление. Всеки “старец” си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена “калъчка”, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.


По време на “Карнавала” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като “булка”, “младоженец”, ”девер”, “циганин”, който носи кросно, “циганка”, която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Повече информация за събитието ще откриете тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин