Кукурузени усмивки - международен фолклорен фестивал 2016 - Оряхово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
12
Кукурузени усмивки - международен фолклорен фестивал
ДАТА: Oт 12 Октомври 2016 до 16 Октомври 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Кукурузени усмивки - международен фолклорен фестивал

Началото на Фолклорния фестивал „Кукурузени усмивки” е поставено през 2006 г. От тогава той се провежда всяка година в рамките на традиционния селановски събор – християнския празник Петковден


Предстои провеждането на 14 и 15 октомври 2016 г. по време на празника на село Селановци - Петковден, вече по традиция на Единадесети международен фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“. От 2011 г. същият придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия.


Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. Селановчани и гости на селото могат да се насладят на разнообразието от оживелите в танца автентични и осъвременени фолклорни носии, ритъма и вихъра на завладяващата енергия на българското хоро, както и да се запознаят с фолклора на други народи, или просто да се наслаждават на движението и танца, независимо от възрастта.


Фестивал „Кукурузени усмивки” е една от малкото възможности да предостави сцена и на самодейните формации от района на Северозападна България, които нямат финансова възможност да представят себе си на голяма сцена. И всичко това по впечатляващ начин – с усмивка.


Какво друго на панаира


Освен “Кукурузени усмивки”, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни: празник в детската градина; спортен празник, включващ игри, крос и майсторски умения по колоездене; изложба на селановски творци; народни борби; канадска борба; футболни срещи на ФК “Дунав 2016” Селановци с гостуващи отбори и тенис на маса.


За пета година в рамките на Селановския събор освен фестивала ще организираме и “Дни на производителя”, като поканим отново зърнопроизводители, животновъди, медари, билкари, млекари, винари и други производители да представят по избран от тях начин своите произведения.

Коментирай
Peika. bg, 27.09.2013 | 14:29
Здравейте, Благодарим Ви за обратната връзка, датата е коригирана. Ще се радваме да получаваме актуална информация за културната самодейност в село Селановци, организирана от Вашето читалище. Можете да ни информирате на имейл info@peika.bg. Весел празник!
НЧ "Самообразование 1894", 27.09.2013 | 10:10
Моля, не публикувайте грешна информация!!! Така обърквате работата ни!!! Никой от персонала на Читалището не е попитан от ВАС кога ще бъде проведен фестивала през 2013 година!!! Фестивал ще има, но датите на провеждането му се променят всяка година!!! А тази година той е ОСМИ по ред и ще се проведе на 11 и 12 октомври!!! Общото за тези 8 години е, че се провежда по време на празника на селото - Петковден...
Абонирайте се за нашия бюлетин